Боян Арсов в дуел със себе си като Отело и Яго

0
0

Младият и талантлив актьор Боян Арсов, който миналата година спечели награда „Икар“ за главна мъжка роля като Сехизмундо в „Животът е сън“ по Калдерон, отправя ново предизвикателство към себе си и публиката с превъплъщенията си в „Отело – Гибелта на иделиста“ – вторият спектакъл на Театър „ЗОНГ“, чиято премиера ще е на 5 октомври от 19:00 часа на сцената на Театър Азарян.

Зад „Отело…“ застава и режисьорът Дина Маркова, на която 2019 година също донесе „Икар“ в категория „Дебют“. Двамата с Боян работят съвместно и по двете представления, като увличат около себе си екип от млади актьори, с които заедно застават зад каузата на независимия театър и припознават Театър Азарян като специално място за свободни артисти и идеи.

В „Отело – Гибелта на идеалиста“ пиесата на Шекспир е трансформирана от младия екип в оригинална драматизация, извеждаща основната сюжетна линия в контекста на фрагменти – хипотези за войната от други световни автори. Според тях съвременният „Отело“, отвъд мита, е възможен като история за човека парадокс – противоречащ си, двойствен, непознаваем, в капана на радикализиран, черно-бял свят. Той разполага с познанието, но не успява да го приложи така, че да се спаси. Такъв е Отело, такъв е и Яго – двамата основни „противници“ в хода на действието, в чиито роли Боян ще се превъплъти. Решението един актьор да изиграе двете главни роли е ключово за посланието на спектакъла. „Герой и антигерой са двете страни на една и съща монета, а истинската война не е на бойното поле, а в човешката душа. Да създадеш тези два образа като две различни природи, които едновременно създават и разрушават един и същи свят, който ги заобикаля и разделя, е изключително любопитно и екстремно като идея и реализация.“, споделя Боян.

На сцената Боян ще си партнира с красивата и талантлива Надя Керанова в ролята на Дездемона, както и с Живко Симеонов, Алеко Дишев, Цветан Апостолов и Румен Михайлов. Актрисата Вяра Коларова ще излезе от ролята на безпощадния крал Басилио от „Животът е сън“, за да се превъплъти в черното конферансие на спектакъла. За целта Вяра специално боядисва косата си в червено за ролята и взима уроци по барабани. „Винаги съм искала да свиря на барабани и сега съм щастлива от тази възможност, въпреки височината на платформата, върху която Боян ме покачи!“, шегува се Коларова.

„Отело – Гибелта на идеалиста“ е черна песен – предупреждение за черните времена, в които живеем. Героите в тази пиеса – непримирими, направлявани от амбицията, устремени към победата, в капана на екстремното живеене, допускат войната помежду си. Така се задействат процесите на унищожение между човеците и вътре в човека. В епохата на егото, на успеха като императив и на привидното щастие, в света, конструиран на принципа съюзник-враг, война-любов, те отказват да приемат поражението. Разпадът на душата до тази загуба на човешкото е страшното, което спектакълът изследва.

Билети за спектакъла можете да закупите от Билетен център – НДК или онлайн на tickets.ndk.bg.

„Отело – Гибелта на идеалиста“ е реализиран с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община и Програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“. С подкрепата на Underground Gallery/Studio и Национален студентски дом.