Богата програма на NEDRAma International 2018 до края на ноември

0
0

Между 25-ти и 30-ти ноември град София става домакин на петото поредно издание на фестивал-лаборатория NEDRAma International, организиран от Театър Реплика, с куратор Василка Бумбарова.

Организаторите са подсигурили за своята публика една доста наситена и разнообразна програма, включваща в себе си театрална лаборатория, уъркшоп по драматургично писане, няколко гостуващи чуждестранни постановки, премиерни за българската сцена спектакли, както и други театрални събития.

Специални гости на фестивала тази година ще бъдат режисьорът Явор Гърдев, драматургът Николай Коляда, един от най-награждаваните млади руски режисьори – Семьон Александровски, както и младият румънски драматург Пека Щефан, под чието ръководство ще се проведе театралната лаборатория в рамките на фестивала.

Лабораторията ще протече между 26-ти и 30-ти ноември, като ще започне с уъркшоп на Пека Щефан на тема „Създаване и начини на участие на текста в театъра“, а след това ще продължи с работа по драматургичната основа на ескизите заедно с всеки от участващите екипи. Темата на ескизите ще бъде „Медии и свобода на словото“ или „Медии и свобода на избора“. Показът на разултатите от лабораторията ще се състои на 30-ти ноември от 17:00 в Център за култура и дебат Червената къща.

Уъркшопът по драматургично писане ще се проведе от 26-ти до 28-ми ноември под ръководството на Николай Коляд – автор на повече от 120 пиеси, носител на най-престижните локални и международни театрални награди, основател на „Коляда театър“ в Екатеринбург, също така режисьор, драматург и педагог.

Фестивалът бе открит ударно, на 25-ти ноември, с три поредни предтавления на „Елхата у Иванови“, реж. Явор Гърдев, в Галерия Структура – от 18:00, 19:30 и 21:00.

елхата у иванови

„Елхата у Иванови“ е углавно действо, създадено от съвместната работа на Театър Реплика и Явор Гърдев. Тази творческа акция използва за своя основа едноименния драматургичен опус на А. Введенски — кратък протоабсурдистки текст, писан в края на 30-те години на XX век, който заживява в съвременен контекст. В ролите ще можем да видим трупата на Театър Реплика, а публиката трябва да има предвид, че представлението не е подходящо за лица под 14 години.

На 26-ти ноември, в рамките на фестивал-лаборатория NEDRAma International, премиера ще има представлението „За кравите“ – от 19:00 в Театър Азарян.

за кравите

Представлението ще бъде под режисурата на Семьон Александровски, който заедно с Театър Реплика подготви това представление по едноименната документална пиеса на Вадим Леванов. Въпросите, с които се занимава спектакълът, съответстват напълно както на нашето съвремие, така и на характера на фестивала, в основата на който са социални теми. Каква е ролята на телевизията в обществото? Да информира просто зрителите си? Или наистина да влияе на процесите в обществото? Отговорите ще получим отново от актьорите от трупата на Реплика.

На 27-ми ноември от 19:00 в Младежки театър „Николай Бинев“ по покана на Театър Реплика гостува “Коляда театър”, Русия – театърът на световноизвестния драматург и режисьор Николай Коляда с представлението “Большая Советская Энциклопедия.

Большая советская энциклопедия

Пиесата на Николай Коляда поставя пред нас един от най-тревожните въпроси, които винаги са вълнували хората. Какво ще се случи – Там? И когато няма вяра в бъдещето, когато човекът е заплашван със смърт, когато си в безизсходност и не виждаш изход – как да живееш тогава? Това е тих, деликатен спектакъл, построен единствено на умението и майсторството на актьорите – Алиса Кравцова, Василина Маковцева, Иля Белов. (Представлението ще бъде с български субтитри)

На 28-ми ноември от 19:00 в Център за култура и дебат „Червената къща“ ще се играе второто представление, гостуващо от “Коляда театър” – „Научи ме да обичам“ –  реж. Николай Коляда, с участието на Василина Маковцева, Алексей Романов, Алиса Кравцова, Мурад Халимбеков.

Научи ме да обичам

Това е спектакъл за взаимоотношенията между ученик и учителка, разказан от всеки от участниците максимално доверително.
В тази история няма нито прави, нито виновни. Защото това е история за любовта, която както е извество „може неочаквано да нахлуе, когато съвсем не я очакваш„”

Тълкувайки сложните, объркани и в същото време чисти отношения между тинейджър и улегнала жена, театърът се опитва да разбере великата тайна на любовта, която обществото не приема и отхвърля. Може би, това е историята на Ромео и Жулиета разказана в нова тоналност?

Същата вечер и на същото място, кратко след края на „Научи ме да обичам“, от 21:00 публиката ще може да види „Мечтата на Наташа“ – моноспектакъл на Алиса Кравцова под режисурата на Ниолай Коляда, и трето поредно гостуващо представление от “Коляда театър” в рамките на фестивала.

Мечтата на Наташа

Това е много проста история-метаморфоза за две тинейджърки, първата от които Алиса играе в анцуг, а втората в рокля на принцеса. Историята за първата любов, предателството, приятелството в живота на две толкова различни героини – разюзданото сираче и мамината отличничка – се свежда да простата истина. Наташите са две, а мечтата е една, няма значение какъв е пътя, каква е съдбата на човека, той винаги иска да обича и да бъде обичан.

На 29-ти ноември ще се проведат две събития:

„Апарт“ на Сдружение 22:22 с режисьор Илко Ганев – от 19:00 в Театър „Азарян“, 

„Пумпал“ – моноспектакъл на Милена Ерменкова под режисурата на Ованес Торосян – от 19:00 в Център за култура и дебат „Червената къща“.

лоши деца

Фестивалът ще бъде закрит на 30-ти ноември с представлението „Лоши деца“ от 20:00 в Център за култура и дебат „Червената къща“. Представлението е построено от документални интервюта, които екипът е събирал от родители, учители и ученици от няколко столични училища. Спектакълът изследва насилието в училище като болест на обществото. Затова се стреми да въвлече активно зрителя в историята, като от наблюдател го превърне в съучастник, използвайки средствата на документалния театър. Режисьор е Благой Бойчев, а в представлението участват актьоите Боряна Пенева и Ваня Бойчева.

Организаторите канят своята публика на по питие след представлението, по повод закриването на тазгодишното издание на фестивала. Обещават и други приятни изненади, които обаче все още остават в тайна и предстои да бъдат разкрити пред присъстващите.

Пожелаваме успех на NEDRAma International 2018 и приятно гледане на неговите зрители!

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here