Благоевградският театър открива сезона с „Вампир” от Антон Страшимиров

0
0

Силно начало на сезона обещава ДТ „Никола Вапцаров” – Благоевград със спектакъла „Вампир” от Антон Страшимиров. Премиерата ще се проведе на 11-ти октомври от 19:00 ч. и ще впусне зрителя в една въртележка от емоциите, влеченията и поривите на човека.

Спектакълът е дело на Маргарита Мачева, която е новият щатен режисьор в театъра. През нейния поглед „светът в пиесата „Вампир” е изграден от строги закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията; за смелостта да бъдеш различен; за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.”

Пиесата „Вампир” на Антон Страшимиров  е върхово постижение в драматургията, която се играе на театрална сцена преди да бъде отпечатана в книжно издание. За нея Страшимиров споделя, че е написал драмата за една седмица, а я е редактирал след това три месеца. Поставена е на 3 април 1901 г. от трупата на „Сълза и смях”, в салона на „Славянска беседа” в София.

Авторът многократно преработва финалът на пиесата. Такова е и режисьорското решение на Маргарита Мачева. За да разберем как тя вижда развръзката във “Вампир”, има само един начин – да присъстваме на постановката в ДТ – Благоевград. Представлението не се препоръчва за лица под 14 годишна възраст.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here