Бившето кино „Левски“ – новото пространство за култура в София

1
0

През 2010г. се заражда идеята легендарното кино „Левски“ да бъде превърнато в модерна зала за моноспектакли, камерни концерти, модни ревюта, арт коктейли, дори балове. Площ от 1300 кв.м., подвижен подиум, пригоден за 300 седящи. Тогава Христо Киров (единят от собствениците) сподели: „В сегашния си вид няма какво да добавиш с изключение на механизмите за хора с увреждания. Искаме да направим една голяма зала с общ обем, защото в предишните интериори балконът е бил отделен”. Днес тази идея е напът да се реализира и да даде на столичани още едно място за културни преживявания.

Артистичен директор на бившето кино „Левски“ е Владислав Карамфилов /Влади Въргала/, а първият спектакъл, който зрителите ще могат да гледат е поверен на силния актьорски тандем – Лилия Маравиля и Христо Шопов. Режисьорът Георги Михалков вече започна работа с актьорите на 1-ви септември. Заглавието, което се предвижда да излезе през октомври е на Бърнард Слейд „Догодина по същото време“.

Премиерната за новото пространство пиеса е написана през 1975г. Дебютът на Слейд като драматург е обявен за „най-забавната и най-романтична драма на столетието“. На Бродуей се играе 1453 пъти с Елън Бърстин (която с ролята си печели награда „Тони“) и Чарлз Гродин. Преведена е на 40 езика. Екранизирана е през 1978 г. пак с Елън Бърстин, но с партньор Алън Алда. Филмът има 4 номинации за „Оскар“. От 1996г. до днес продължението (Same Time, Another Year) се играе из целия свят.

У нас в продължение на седем години (от 1982 до 1989 г.), на сцената на Малък градски театър „Зад канала“ (тогава Театър „София“) Анета Сотирова и Тодор Колев играят спектакъла с огромен успех: „Пиеса, която вълнува. За мен това е много важно – че хората се смеят и плачат“, казва тогава Тодор Колев.

Ние от Love Theater пожелаваме успех на екипа на Георги Михалков и с нетърпения очакваме да се насладим на новото културно пространство в столицата!

Comments are closed.