Битката за (правото на) танц продължава..

0
0

„Някъде там и някъде тук“ ще бъде представен в рамките на фестивала „Антистатик“ на 15-ти май от 19,30ч. в ДНК – Пространство за съвремем танц и пърформанс. Участват – Ана Крайтмейер и Соня Преград (Хърватия).

Спекталът разтваря пространство на възможности и потенциал, в което танцът се случва като радикална среща. Това е представление за несигурността, от която  можем или не можем да бъдем пощадени. За нещо, за някъде, за вероятното, за интензивността на несигурното и непредсказуемото… Това представление е за границата, която ни разделя и свързва… То се занимава с причините и начините, които прилагаме, за да я преодолеем. С това как подобно преминаване отвъд нея, което можем да наречем и докосване, променя, насърчава, смущава и внушава страх… Тук телата са механизми за пораждане на дискомфорт. Ана казва, че в основата на това представление е онова, което нашето тяло акумулира и от което живее. Соня добавя, че то идва от паниката, която изпитваме, но не разбираме; от тревогата на света, който живее на ръба…

В следващите редове ви представяме интервю с Ана Крайтмейер и Соня Преград:

  • Каква беше отправната ви точка за „Някъде там и някъде тук“ (трейлър) ?

Това беше отличената пиеса на хърватския драматург Ивана Сайко от 2003 г. „Жената Бомба“. Написана е в първо лице от името на млада бременна жена-камикадзе с бомба – т.е. тя носи в себе си едновременно живот и смърт. Това парадоксално и ритмично разтягане, което свързва живот и смърт, тероризъм и чувственост, вътрешен и външен свят, страх и желание, стана двигател и на хореографията.

  • Как достигнахте до отличаващата се визуалната среда на представлението?

Работехме плътно със сценографа и светлинния дизайнер Игор Паушка. Той предложи да „затвори“ дъното на сцената с прозрачна повърхност, размивайки „тук и там“, вътрешното и външното. Главният ни фокус беше да се задълбочим в интензитета, породен от близостта и зависимостта между двете тела. Затова и през различни  елементи се стремим да очертаем и различни измерения на пространството на тази интензивност и  какво повече тя може да ни каже за света, в който живеем и чувстваме.

  • Какво ви кара да продължавате да работите в сферата на танца и пърформанса?

Ние работехме върху това представление през 2017 г. и по същото време бяхме въвлечени в опита на цялата танцова сцена в Загреб да се застъпи за автономното и прозрачно бъдеще на единствената сцена в Хърватия за представяне на съвременен танц – Загребския Танцов център. В тази продължаваща борба за пространство за творчество и за достойнството на нашата професия телата ни обработваха и кодираха цялата тревожност, ярост и отчаяние в самия танц, който е нашето пространство за сила, свобода и радост. През 2018 г. получихме две от основните Театрални награди на Хърватия и това ни направи дори по-щастливи. Но битката за (правото на) танц продължава…

Ана Крайтмейер е танцов артист и изпълнител. Тя развива своя интерес към тялото през различни практики – от перформативни до хореографски, от преподаване до активна обществена дейност. От 2003 г. тя е част от хърватския колектив BADco., като създава и собствени представления и хореографии. От 2016 г. е председател на Хърватската асоциация на танцьорите. Ана е съосновател на Еkscena – сдружение за експериментална свободна сцена. Има сертификат за преподаване на контактна импровизация за деца по ContaKids Method.

Соня Преград е танцов артист, изпълнител и преподавател. Завършва магистърската програма „Соло/Танц/Авторство“ към Университета за изкуства в Берлин, а преди това и учи в ArtEZ Aрнхем, Холандия. Нейните солови работи и представления, създадени в сътрудничество с Вили Прагер, Силвия Марчиг, Марияна Крайач и много други са представяни из цяла Европа.

* Благодарим за интервюто с артистите Ана Крайтмейер/ Соня Преград ( „НЯКЪДЕ ТАМ И НЯКЪДЕ ТУК“ | 15.05., 19:30 @ДНК) на екипа на „Антистатик“

Повече подробности: http://antistaticfestival.org/out-there-and-in-here/ 

и в събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/621861128279044/