“Без маски” отбелязва 10 години със специално събитие

0
0

Със специално събитие ще бъде отбелязан 10-годишния юбилей на единственото специализирано предаване за театър в българския радиоефир – „Без маски“. На 16 септември от 19 ч. на Камерната сцена в Народния театър ще чуете откъси от интервюта, направени от автора и водещ на предаването Йордан Георгиев, фрагменти от документалния филм на Яна Титова „88 MHz“, откъси и монолози от театрални спектакли и музикални изпълнения на театрали.

През периода септември 2008-юли 2018 г. гости на предаването „Без маски“ са били повече от 450 творци, работещи в театъра и граничните нему изкуства – режисьори, актьори, драматурзи, директори на театри, сценографи, композитори, кинорежисьори, поети и белетристи.

Ето какво пише театроведът Никола Вандов за Йордан Георгиев и неговото предаване:

„При различните събеседници и в зависимост от идеографията на спектаклите им, в зависимост от човешката им и творческа природа, Данчо е различен. Подходът му е индивидуален, без да губи общите си характеристики. Той навлиза уверено в различните театрални светове, успява да ги почувства като свои, като светове, в които се дискутират същностни проблеми на близък му език. Различните театрални светове го вълнуват искрено и дълбоко. Данчо живее с театъра. И това очевидно е красиво и пълноценно живеене.

Да те покани Йордан Георгиев за разговор в студиото на радио „Алма матер“ е оценка за качество. Там театралът се чувства разбран. Там той се вглежда в изминатия по-къс или по-дълъг път в изкуството, замисля се развълнувано за смисъла на своята професия, за своето призвание. В разговор с личност като Йордан Георгиев човек разкрива най-доброто в себе си. Дори само то да беше, пак не е малко.“

По време на събитието може да закупите двете книги със събрани интервюта на Йордан Георгиев – „Без маски“ {2014} и „Младите театрали говорят в „Без маски““ {2016}, издания на „Жанет 45“. Вход – свободен.

А ако все още не сте попадали на предаването “Без маски” ви препоръчваме, всеки понеделник от 17 ч., да се настройвате на вълните на радио „Алма матер“.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here