Българският тетър влиза в Европейския парламент за 3-ти март

1
0

Наред с празненствата по повод националния ни празник у нас, тази година ще се случи едно изключително събитие извън границите на страна ни. Значимо както за нас като българи, така и за родната ни култура. На 3-ти март българската театрална постанвка „Духът на поета“ ще се изиграе не къде да е, а в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел!

Андрей Новаков
Андрей Новаков

Инициативата за единственото по рода си събитие е на най-младия евродепутат Андрей Новаков, а тази постановка ще подчертае смисъла на задълженията и работата на българските представители в Европарламента. В „Духът на поета“ на режсьора Маргарита Младенова, Христо Мутафчиев влиза в ролята на един от най-бележитите държавници в историята ни – Стефан Стамболов. В един диалог със Захари Стоянов, изигран от Валентин Танев, двамата разплитат възлите на историческата ни памет. Това професионално предизвикателство за екипа на представлението ще даде възможност на европейските политици да надникнат в и без това обърканата ни същност като народ. Това събитие е различно (за пръв път театрална постановка ще се играе в пленарната зала на Европейския парламент) и специално, защото това са български актьори, български спектакъл, на националния празник на България!

Ето какво ни сподели Христо Мутафчиев за организацита и значението на самото събитие:

Запознах се е Андрей Новаков не отдавна. Той каза, че иска да направи едно представление за българите в Брюксел, а ние тъкмо бяхме започнали да организираме турнето си в Люксембург и Брюксел през януари. Той каза „Защо не ни дойдете на гости в Европейския парламент?“. Аз обаче се замислих – къде да го играем там? И тогава видяхме снимка на кръглата зала, а самото представление се играе в кръгла зала – камерната зала на Народния театър. И така за нас се оказа най-подходща пленарната зала. Новаков извади разрешително и започна да действа по турнето, а моята идея е да се поканят и преводачи, за да могат да присъстват и чуждестранни евродепутати. Външни хора, най-вероятно няма да могат да присъстват, но на 30-ти и 31-ви януари ще играем в театралната зала в Брюксел, където всеки може да дойде.  Всъщност „Духът на поета“ трябваше да се играе на 3-ти март в Лондон, в Културния институт, но посланика искал да направи коктейл за 3-ти март и понеже се пада работен ден, той ще се състои вечерта, когато по план трбваше да се играе представлението. И тъй като Културния институт плаща наем на посолството, ще има коктейл вместо представление. Можеше да има представление от 19:30, а коктейлът да се състои от 21:00ч. с гостите и заедно с публиката, но за това се иска мозък.

европейският парламент в Брюксел

Няма случай в историята на Европейския парламент да се е играла тетарална постановка. И сега за пръв път ще се случи, но с български театър. Идеята да сме там и то точно на националния празник на България е продиктувана от това, че ние искаме да покажем на българските евродепутати за какво са там, търсейки защита на българските интереси в Европа. Така, както на времето Стамболов без да бъде част от Европейския парламент е защитавал единствено и само интересите на нашата страна. Това е значението на това представление там, а не че ще се окича с някакъв медал, че съм играл в Европейския парламент. Нека да се случи и да стане, пък тогава ще мисля за това като за събитие. В момента аз го смятам за едно професионално предизвикателство. Защото, да, ще има много промени и в мизансцена, и в декора. Ще има промени и това ще бъде един съвсем нов спектакъл, изигран там…

Аз се радвам, че ще успеем да осъществим и контат с Кристалина Георгиева повреме на гостуването ни. Вече като представител на Синдиката на артистите в България, ще искам да разговарям с нея по отношение на програмите, свързани с финансирането на българското изкуство от Европа, което за нас е много важно. Защо го казвам? Оказва се, че творческите съюзи не могат да бъдат преки бенифициенти по европейски програми. Нещо, което е обидно и цинично от гледна точка на това, че понеже ние не сме регистрирани по търговския закон, нямаме право. Но Пайнера е регистриран като фирма по търговския закон и за това получава милион и половина, за да оборудва студио, в което да прави записи на чалга музика, която да продава и да печели от нея. А творческите съюзи, които в крайна сметка са фундамент на културата (театрална, музикална, писателска) те не могат да бъдат преки бенифициенти, защото не са регистрирани като търговски дружества. Т.е не печелят от това. Това за мен е непонятно и аз ще го отнеса като въпрос до когото трябва, за да си свърши работата, за която е избран. Защото знам, че когато задаваме въпроси – резултати има. Така съм се научил. С Валентин Танев, като част от ръководството на Съюза на артистите, сме натоварени с отговорността да се срещнем с Кристалина Георгиева и да зададем тези въпроси.

 

Comments are closed.