Българският спектакъл „Кокошка“ в селекцията на международни фестивали

0
0

„Колко е хубаво да бъдеш независим!“

След като в края на 2018 се завърнаха от Международния театрален фестивал в Прищина с две награди – за най-добър режисьор на Ана Батева и за най-добро представление, екипът на „Кокошка“ отново влиза в международни фестивални селекции.

На 30-ти март първото представление на SPAM studios, ще бъде представено в рамките на Арт Трема Фест (Сърбия), а в състезателната програма влизат представления на Битеф театър (Белград), ДАХ театър (Белград), както и театри из Хърватска и Босна и Херцеговина. Освен сериозната конкуренция, за екипът на „Кокошка“ огромно предизвикателство представлява и фактът, че в журито влизат видни театрални дейци, като Зиях Соколович – един от най-добрите босненски актьори и Нина Хорват – хърватски драматург и режисьор.

В подкрепа на пътуването за международното участие на екипа на „Кокошка“ се включва посолството на България в Белград, което съдейства безвъзмездно. Очаква се и български представители да присъстват официално на премирата на спектакъла в Сърбия.

След Сърбия, в началото на април, “Koкошка“ ще разпери криле и в македонската столица. В рамките на Международния фестивал за независим театър „Лица без маски“ в Скопие на една сцена ще се срещнат артисти от Италия, Косово, Македония и България.

Преди да се представят на международна сцена, имате възможност да гледате „Кокошка“ по А .П. Чехов и Н. Коляда и в София, а датите са 27-ми март, както и 12-ти април. Представлението вече се играе в своя нов дом, Театрална работилница „Сфумато“ – зала Underground, благодарение на доверието на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев.

Спектакълът „Кокошка“ е първият голям проект, с който арт сдружението за независим театър SPAM STUDIOS постави началото на своята творческа дейност. Припомняме, че премиерата беше през септември 2018-та, като именно за нея специално от Русия дойде и драматургът на „Кокошка“ – Николай Коляда. Това бе първа негова среща с българската публика, осъществена по покана на създателите на SPAM – Ана Батева и Стефан Здравески. След успешния старт, още през октомври „Кокошка“ отлетя за Англия, където пред препълнен салон разсмя, зарадва и замисли българската публика в Лондон.

В „Кокошка“ участват талантливите млади актьори – Василена Винченцо и Васил Дуев, познат на зрителите и като режисьор. Драматургията – руска класика, е смесица от текстове на А. П. Чехов и Николай Коляда. Жанрът е трагикомедия, а иронизирането на „културната“ родна действителност е в основата на спектакъла – „Хората на изкуството са изкуствени!“,  през сълзи заявява Нина Заречная (В. Винченцо). Използвани са съвременни средства и похвати при поставянето.

Вече спектакълът има и промо видео, създадено специално за международните селекции по фестивали, което може да гледате тук