Българинът с номинация за Оскар

0
0

Днес, точно в 15:18 ч. българско време бяха обявени номинациите на 89-те награди Оскар в 24 категории. Страхотната новина е, че България има своя достоен представител.

„Сляпата Вайша“ на графичния дизайнер и аниматор Теодор Ушев ще се бори за статуетката в категория „Късометражна анимация“. Филмът е измежду петте най-добри, избрани след няколко етапа на класиране. Лентата е създадена по едноименния разказ на Георги Господинов, в който Вайша е момиче, орисано да вижда с едното си око в миналото, а с другото – в бъдещето. Проектът е продукция на френската телевизия АРТЕ и Националния филмов борд на Канада, където българинът живее и работи повече от 15 години.

Песента “Blind Pig” с музиката на композитора Марио Григоров също беше фаворит, но не успя да получи номинация за „Най-добра песен“. Въпреки това, трябва да знаете, че още с първите тонове, песента ни пренася в света на магии и джаз. Тя е написана за филма по сценарии на несравнимата Джоан Роулинг – „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Роулинг е автор и на текста на песента. Точно това вдъхновява българина да създаде джаз мелодията и да звучи … като за Оскар. Насладете се!

На двамата българи пожелаваме успех и още много бъдещи вдъхновения, с които, макар и зад граница, да будят гордост в българските ни сърца!

Ето и още няколко любопитни факта след обявяването на тазгодишните претенденти за спечелването на Наградите на Академията. Любимката ни Мерил Стрийп счупи собствения си рекорд и е номинирана за 20 път, тази година за превъплъщението си в никак талантливата певица Флорънс Фостър Дженкинс в едноименния филм. Музикалната драма „Ла ла ленд“ получи цели 14 номинации, като се нарежда рамо до рамо с рекордьорите „Титаник“ и „Всичко за Ева“. Мел Гибсън също е отличник, защото след дълга почивка, той отново седна на режисьорския стол и филмът „Възражение по съвест“ получи 6 номинации, включително и в категорията „Най-добър режисьор“. Пълен списък на номинациите можете да видите тук.

Церемонията по връчването на най-престижните награди за филмово изкуство ще се състои на 26 февруари в Dolby Theatre в Холивуд. Водещ на събитието ще бъде американската ток-шоу звезда, продуцент и комик Джими Кемъл.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here