„Българи от старо време”, събрани в името на едно преживяване – твоето!

0
0

По време на дискусията „Театър 2016. Какво иска зрителят?” във вторник вечер се засегнаха много интересни теми и въпроси, свързани с ритуалното ходене на театър и колко важно е този ритуал всъщност да бъде осъзнато и обмислено преживяване, особено, ако ще ходиш на театър за пръв път.

Позовавайки се на тази мисъл, която подкрепям с всичките си крайници, реших съвсем осъзнато да ида за пръв път на представление в Държавния музикален и балетен център. Избрах си „Българи от старо време” по много интересна причина. Реших да е точно тази пиеса, не заради великите отзиви за нея, а понеже никой от моите приятели не беше ходил да ги преживее тези българи.  Усетих гъделичкане по театралния си дух и веднага се сдобих с два билета. Избрах си и подходяща компания: джентълмен. Съгласете се, че театралната ни компания е един голям фактор за общото усещане за спектакъла. Все пак се споделят сетивни възприятия: слушаме, виждаме, усещаме, потръпваме, споглеждаме се и притаяваме дъх заедно. Не може да споделиш всичко това с всеки и слава Богу, че е така.

Тази вечер за пръв път бях гост на тази сцена. Сцена, попивала дълго всичките емоции на зрители и артисти и сега там ухае…на вълнение.

Посрещна ни диригент. Макар и само главата да му се виждаше. После ни поведе в едно нищо, което се превърна във всичко, а след представлението кънтя в ехо.

19.11`15_Balgari_ot_staro_vremeТова е време от нашата история, когато жената я няма, отсъства изобщо като концепция с „привилегиите”, които има днес. Където, ако може само нали, да не размества дори въздуха на мъжа, докато тупа, пере, чисти, гледа децата и закърпва озоновия слой. Обръщението „ма” е романтика. Бракът – чиста сделка за миналогодишно вино. Като казах вино… интригуваща роля има вярата тук, в старовремския тестостерон. Силният пол има топла връзка с Бог – той (силният пол) е самата божия молитва, възкръснала в спорове за ингилизите, московците и ЕнтелЕгентността.

В този континиум мъжът е законодателна, съдебна и изпълнителна власт. А! ‘Ма то излиза, че той си е цяла държава, бе!

И тук се появява отново диригентът и се чува оркестърът на Музикалния театър. Не актьори, а ангели пеят. Руслан Мъйнов така майсторски борави със своя герой, сякаш героят го притежава, а не обратното. Другият ми безспорен фаворит е изключителният Стефан Рядков. По някаква причина го свързвам с Димитър Рачков, което само ме кара още повече да му се радвам. И, разбира се, атмосферата, която витае около час и половина във въздуха на залата, никога нямаше да е така колоритна без останалите актьори и танцьори. Костюмите неоспоримо носеха настроение и автентичност. Сякаш пътувахме на бързи обороти в машина на времето. И от едно такова “време оно” бързо след края на спектакъла бяхме отново в 2015 г, а изхода на сградата ни напомни за идващата 2016-та.

Успяха да ме развълнуват, да ме изкарат от ежедневието, да въздъхна с облекчение, че съм жена на XXI век и искрено да се посмея на хваналите прах турцизми. Случката на сцената не пропусна да докосне и моята компания. Дълго преповтаряхме фрази и преигравахме ситуации по пътя за вкъщи. Затова обичам театъра – земетръсна зона е и дълго след напускането на епицентъра има вторични трусове… в душата ми.

Имам въпрос към теб обаче: знаеш ли какво е чувството да слушаш народна музика в изпълнение на цигулка? Ако не си сигурен какъв е отговорът, иди на бул. „ Васил Левски” 100 – там цари магия и имат много измерения. Просто имай смелостта да се потопиш изцяло в едно от тях. 🙂

Постановъчен екип:

Автор: Оперета от Асен Карастоянов (Ко продукция с НФА “Филип Кутев”)
Режисьор: Николай Априлов
Диригент: Людмил Горчев
Диригент постановчик: Огнян Митонов
Сценография: Атанас Велянов
Художник постановчик: Атанас Велянов
Художник на костюмите: Диляна Първанова, Мариана Попова
Хореограф: Ивайло Иванов
Участват: Руслан Мъйнов, Стефан Рядков, Добрина Икономова, Пеньо Пирозов, Еделина Кънева, Юлия Маринова, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Марияна Арсенова, Иван Панев, Румен Григоров, Деница Шопова, Таня Астарджиева, Десислава Тодорова, Ася Цветанова

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here