“Бай Балчо споменува” отново за Данаил Чирпански

0
0

Приходите от постановката ще бъдат дарени за Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“

Дипломното представление „Бай Балчо споменува“ на класа на проф. Пламен Марков – Випуск 2017, в НАТФИЗ ще се играе отново на 21-ви януари в 19:00 ч. на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“. Класът се събира неслучайно на тази дата – тогава е рожденият ден на Данаил, техен колега, който беше част от спектакъла. През 2016 г. Дани загуби живота си след автомобилна катастрофа.

В негова памет се роди Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. „Бай Балчо споменува“ ще се играе благотворително, като всички приходи от билети ще бъдат дарени за провеждането на второто издание на фестивала в град Стара Загора през април тази година.

Входът за постановката ще се извършва при дарение от 10 лева, срещу което публиката получава покана с конкретно място в салона. Дарение вече може да се направи на касата на Младежки театър “Николай Бинев”.

Текстът на „Бай Балчо споменува” е събран и адаптиран от проф. Пламен Марков, като е вдъхновен от записките на предания, разказвани в края на 19 век от различни стари хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани от търговеца Балчо Нейков, и след това влезли в неговия летопис. Постановката е изградена в три отделни истории, предадени от разказвачите, събрани в селото, които се гордеят със славните митове за своите родове. Трите новели в спектакъла са поставени от тримата режисьори на випуска – Стефан Зарев, Максима Боева, Елица Йовчева.

_DSC2994

Представлението има и международно признание. През 2016 г. студентите на проф. Пламен Марков са наградени със специалната награда на журито на 36-тия международен кинофестивал на ВГИК и 12-ти театрален фестивал в Москва. Друга причина „Бай Балчо споменува“ да е толкова специално дипломно представление е и това, че то се превърна в неразделна и силно емоционална част от Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. Първото издание на фестивала беше открито именно с този спектакъл.

Театралният форум през 2017 г. стана домакин на участници от 6 държави – Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Русия, както и на възпитаници на НАТФИЗ от класа на доц. д-р Пенко Господинов. Съвсем скоро се очакват новини и покрай участниците във второто издание.

От 5-ти до 9-ти април 2019-та година отново в Стара Загора за втори път ще се състои Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“.

_DSC3095

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:

Постановка: проф. Пламен Марков

Актьорска кондиция: доц. д-р Пенко Господинов

Сценография и костюми: доц. д-р Мира Каланова

Музика: Петя Диманова

Диалект и говорна кондиция: проф. Иванка Бенчева и д-р Лора Мутишева

Режисьори на отделните новели: Стефан Зарев, Максима Боева, Елица Йовчева

Участват: Анелия Мангърова, Десислава Маджунова, Джулия Бочева, Елена Петрова, Ирина Митева, Катерина Стоянова, Мария Сотирова, Полина Недкова, Славена Зайкова, Александър Евгениев, Александър Караколев, Ахмед Юмер, Венцислав Сариев, Георги Йовчев, Данаил Чирпански, Димитър Димитров, Николай Петров, Николай Желев, Станислав Кондов, Цветан Пейчев.