„Бай Балчо споменува“ открива програмата на МСТФ „Данаил Чирпански“

0
0

Оставащите часове до началото на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ се ронят бързо като есенни листа. Иска ми се да духна и всички да отлетят наведнъж. Това обаче не влиза в човешките ми възможности, затова просто ще кацна на клон и докато чакам спокойно, ще ви разкажа…

„Бай Балчо споменува“ ще открие Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. Но не само успешността на представлението е фактор, то да бъде поканено – част от актьорския състав бе и самият Данаил Желев – Чирпански. Дани беше част от класа на проф. Пламен Марков на випуск 2017. Талантът, пламъкът и любовта му към театъра са искрицата, дала начало идеята за фестивала. Надяваме се да ги предадем и ние на нашите участници и приятели.

Всичко започва с едно дипломно представление – „Бай Балчо споменува“ – как ненадейно забогатяват, ама ги застигва възмездието. Студентите на проф. Пламен Марков пресъздават адаптираните истории, събирани от търговеца Балчо Нейков на сцената по незабравим начин. Тяхната впечатляваща игра им печели специалната награда на международното жури на 36-тия международен кинофестивал на ВГИК и 12-ти театрален фестивал в Москва. През месец май спектакълът бе изигран и на Голяма сцена на Театър „Българска армия“, по инициатива на театъра съвместно с Народен театър „Иван Вазов“ и ректора на Академията проф. д-р Станислав Семерджиев. Нишката на живота на това „само и единствено“ дипломно представление все още се тъче и стига чак до Стара Загора.

Още на 1 октомври от 18:00ч. на Голяма сцена на Драматичен театър „Гео Милев“, ще имаме удоволствието да чуем и видим историите за Момчо и Драгана, Карва и Сара, Нейчо и чорбаджията му. Ще усетим енергията на младите театрали и ще можем да им дадем и ние достъп до умовете си, за да ни развълнуват. Дали разплачат, усмихнат – всеки според своите струни на душата, но със сигурност ще ни накарат да се замислим. За какво ли? – ще оставя това да разберете сами.