Автобиографична книга за Слави Шкаров с премиера в София

0
0

На 18.10 (петък) от 17 ч. на камерната сцена на Младежки театър „Николай Бинев“ ще се състои премиерата на най-новата книга на незрящия театрален журналист Йордан Георгиев „Геният и зануленото време“, издание на ИК Жанет 45.

Книгата „Геният и зануленото време“ представлява първо цялостно и задълбочено изследване театралния път на режисьора Слави Шкаров – една от водещите фигури на силното режисьорско поколение, навлязло в българския театър в средата на 60-те години на миналия век. Трийсет години след смъртта му приносът на Слави Шкаров към националния ни театър продължава да бъде недостатъчно оценен, така, както приживе биват спъвани всички негови опити да поставя свои спектакли на софийска сцена.

В събитието ще участват поетесата и издател Божана Апостолова, писателят, режисьор и драматург Боян Папазов, композиторът Михаил Шишков, театроведът професор Венета Дойчева и редакторът на „Геният и зануленото време“ – Борис Минков.

Откъси от книгата ще прочетат актрисите Яна Титова, Елена Телбис и Весела Бабинова, а студентите от Класът на проф. д-р Ивайло Христов 2021 в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – Никол Оташлийска, Ясен Атанасов, Жаклин Даскалова, Йоан Попов и Елеонора Иванова ще изпълнят няколко песни на живо и ще представят откъс от една от най-емблематичните пиеси, поставени от Слави Шкаров.

Ще прозвучат и аудио записи със спомени за Слави, както и
изпълнение на живо на песента „Балада за войника“ от русенския спектакъл на Слави Шкаров „Кръчмата под зеленото дърво“.

За първи път ще бъде представен и специално изработения аудио диск с избрана музика от спектаклите на Слави Шкаров, който всеки, закупил книгата, ще получи като подарък към нея.

Водещ на събитието ще бъде актрисата от НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“ – Ева Данаилова.

СЪБИТИЕТО Е С ВХОД СВОБОДЕН.