Асен Старейшински – Човекът зад афиша /галерия/

0
0

Театрален салон, сцена, прожектори, тежка завеса се спуска и се отваря само, за да могат артистите да получат заслужените аплосдисменти. Всички са очаровани от труда на актьорите, те са лицето на спектакъла, това, което публиката разпознава и във времето. Но човекът, седящ удобно на седалката си, наслаждаващ се на случващото се, рядко се замисля за цялостта на театралния процес. А той, както можете да се досетите, е дълъг и трудоемък.

Разбира се, всяка длъжност е отговорна и значима за раждането  на крайния резултат. Често, обаче, преди човек да се реши да влезе в театъра, предварително бива омагьосан. Разхождаш се, виждаш афиш и именно той провокира любопитството ти. С тази нелека задача – да изнесе театъра на улицата и обратно вътре да доведе зрителя, дълги години се е занимавал героят на нашата статия – Асен Старейшински.

През 2016 г. се навършват 80 години от рождението на големия майстор на плаката, оставил якра диря в историята на българското театрално изкуство. Роден на 30.03.1936 г. в София. През 1961 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат” в класа на проф. Александър Поплилов. Талантът му не остава незабелязан и това го отвежда в „кухнята“ на театъра. Работата му остава запечатана в репертоара на НТ „Иван Вазов“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ (тогава ВИТИЗ), театър „Българска Армия“.

33

Работи предимно в областта на плаката, където умело съчетава цветове, шрифтове, изображения и внушение, но също така създава и множество запазени знаци, филателна графика, дизайн на монети, оформления на книги и илюстрации.

Негови произведения са представяни във всички значими национални изложби и конкурси в областта на плаката и графичния дизайн, както и в редица международни изложения и представителни изложби на българския плакат по света

В знак на почит към неговото творчество, още от своето създаване през 1995 г., Международното триенале на сценичния плакат – София учреждава награда в негова чест, поущряваща постиженията на младите участници (до 35-годишна възраст).

12

Осмото международно триенале избра да закрие своята програма с изложба, която запръв път събира в една обща колекция знакови плакати на Асен Старейшински, с произведения на авторите, носители на едноименната награда, с идеята да покаже силата на приемствеността в изкуството на плаката и неговото богато многообразие.

Следващите две седмици може да разгледате плакатите на Старейшински и творци от цял свят във фоаето на Театър „Българска Армия“.

 

   

34 38 39