„Антистатик“ обещава уроци и срещи с водещи международни професионалисти като част от образователната програма на фестивала

0
0

12-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” ще се проведе в София от 09 до 21 май под мотото #ГласЗаТанц. Ежегодната образователна платформа на фестивала „Без дистанция” също дава своя мощен #ГласЗаТанц с 4 ексклузивни уъркшопа с водещи имена в различни области на международната танцова сцена. Кандидатстването вече започна, а крайният срок за българските участници за 3 от семинарите е до 25 април.

Арнд Веземан (Германия) е сред най-изтъкнатите специалисти по танц и танцова критика в Европа. От 1997 г. насам е главен редактор на емблематичното немскоезично списание за танц „tanz“, което се издава в Берлин. На 10 и 11 май той ще проведе семинара „ПИСАНЕ ЗА ТАНЦ В МЕДИИТЕ“, подходящ за журналисти и критици в сферата на културата и съвременните изкуства. Сред темите, по които водещият ще сподели опит, са: начините да разбираме танц, да пишем за танц и да съставяме рецензия за танцово представление; двойствената роля на критика между танцовото представление и танцовата критика; развитие на танцовата критика в историческа перспектива. Участието в семинара е само с предварителна селекция, а таксата е 30 лева.

От 11 до 14 май студентите по танц, професионалните изпълнители и любители с добра подготовка са поканени да посетят отворения клас „ТОЧКИ“, воден от Александра Янева-Имфелд (Хърватия/Белгия)Тя завършва училището за съвременен танц на Ана Малетич в Загреб, Хърватия, и учи танц в Брюж и Лиер, Белгия. През 1998 г. е стипендиант на образователната програма DanceWeb във Виена, както и на The Jennifer Muller Company в Ню Йорк. През 2012 г. завършва специализантската програма a.pass (Advanced Performance and Scenography Study) в Брюксел. По време на нея развива специфичен метод на работа за колективно авторство и импровизация, с който ще запознае участниците в „ТОЧКИ“.Участието е безплатно, но предварителното записване е задължително. Александра Янева-Имфелд е първият резидент на образователна платформа „Без дистанция“ на фестивала „Антистатик“.

Подходящ за интердисциплинарни артисти, танцьори и хореографи е уъркшопът ПЕРФОРМАТИВНОСТ И ДВИЖЕНИЕ В ТАНЦА И В ИЗЛОЖБEНИЯ КОНТЕКСТ, който Мануел Пелмус (Румъния/Норвегия) ще води от 15 до 17 май. Работата му преплита хореография и визуални изкуства, поради което е представяна в множество галерии и музеи по света. Последната му солова изложба е открита през 2018 г. в Para Site, Хонг Конг. Негови проекти са гостували в Тейт Модерн в Лондон, Лудвиг Музея в Кьолн (2016), на Оф-биеналето в Будапеща (2015 и 2017), в Център Помпиду в Париж (2014), Музея за съвременно изкуство във Варшава (2014), на Румънския павилион на Венецианското биенале (2013) и др. През 2012 г. получава Наградата за изпълнителски изкуства на Берлин, а през 2014 г. и наградата за най-добър артист на Националния център по танц в Букурещ. Първият му уъркшоп в София ще засегне теми, свързани с актуалния дебат около живото присъствие, перформативността и танцовото движение в изложбени зали и среда. Участието става само с предварително кандидатстване и одобрение, а таксата е 30 лева.

От 18 до 21 май танцовите професионалисти, хореографи и любителите с добра подготовка имат невероятната възможност да се включат в уъркшопа НАДОЛУ ПО СПИРАЛАТА, ръководен от Милан Херих (Словакия/Белгия).Той е роден в Словакия, където завършва танцовата консерватория в Банска Бистрица. През 2002 г. продължава своето образование в реномираното училище P.A.R.T.S., ръководено от Анна Тереза де Кеерсмакер в Брюксел. Участвал е в представления на различни хореографи и компании, сред които и Ultima Vez / Wim Vandekeybus и Сиди Ларби Шеркауи.  От над 19 години Милан Херих работи заедно с легендарния венецуелски танцов артист Дейвид Замбрано и води класове по създадената от Забрано „ниско летяща техника“ (Flying-Low Dance Technique), ставаща все по-популярна по цял свят. Гостуването на Херих е първа възможност за запознаване с този метод в България. Участието в уъркшопа става само след предварителна селекция и заплатена такса от 30 лева.

И четирите уъркшопа от програмата на „Без дистанция“ ще се проведат на английски език. Кандидатстването вече е отворено, срокът за българските участници за семинарите, водени от Арнд Веземан, Мануел Пелмус и Милан Херих е до 25 април. Записването за отворения клас „Точки“ с Александра Янева-Имфелд продължава до 05 май.

Част от образователната платформа „Без дистанция“, стремяща се да скъси дистанцията между съвременното изкуство и публиката, са същомодерираните разговори след представленията между публиката и артистите, както и т.нар. „загрявки“ между артисти и публика преди представленията, превърнали се вече в традиция за „Антистатик“.

Последните новини от Антистатик“ #ГласЗаТанц можете да проследите на http://antistaticfestival.org/, в ИнстаграмФейсбукYouTube, както и чрез хаштаг #ГласЗаТанц, #Антистатик2019,  #VoteForDance,  #Antistatic2019.