„Антигона“ срещу целия свят

5
0

Трагедията е по-различна от останалите жанрове. В нея всичко е предопределно от съдбата. Героите са силни пресонажи, които обаче нямат избор, той е въпрос на дълг. Такава е и Антигона в едноименния спектакъл на Театър „София“. Тя е крехкото и невинно момиче, което се осмелява да се опълчи срещу нейния вуйчо и цар на Тива Креон.

Пиесата на Жан Ануи, по трагедията на Софокъл,  пренася публиката в онова време на герои и богове, които мерят сили, на царе, които издават жестоки заповеди, и на малките хора, които се оказват по-силни и от владетелите и от всевишните. Античността оживява на сцената по един особено зловещ начин, който те кара да настръхнеш от самото начало на спектакъла.

Каталин Старейшинска, едиповата дъщеря, изтормозена и кльощава, показва такава мощ на сцената с присъствието си и не напразно е номинира за „Икар“ с дебютната си роля. Противопоставянето й на останалите „големи“ мъже в спектакъла още повече изважда конфликта на преден план.

Сценографията на Станислав Памукчиев и малките детайли на Петя Боюкова, с които е предадена Античната атмосфера, правят спектакъла като излязъл от отвъдното. Режисьорското решение за хор от един човек с два гласа, които са толкова дълбоки, че те пронизват, създава още по-голямо напрежение. Не мога да кажа, че разказът за Антигона, сюжет, който е много познат, излиза фрапантно от рамките, защото все пак това е историята на хиляди години. Ако отидете да гледате Софокъловата трагедия, ще намерите точно това, но не поднесено сълзливо, а буквално, без да се спестява нищо на публиката.


Творчески екип:

превод: Христо Мицков
сценична редакция и постановка: Иван Добчев
режисьор: Иван Добчев
асистент на режисьора: Христо Мицков
сценография: Станислав Памукчиев
костюми: Петя Боюкова
музика: Христо Намлиев
фотограф: Симон Варсано

Участват:
Дария Симеонова, Каталин Старейшинска, Невена Калудова, Силвия Петкова, Асен Мутафчиев, Ириней Константинов, Йорданка Любенова, Николай Върбанов, Росен Белов, Николай Димитров, Иван Спасов

Comments are closed.