„Алма Алтер“ отдават почит на легендарния режисьор Тадеуш Кантор

0
0
На 28 и 29 септември от 19:30 в театър-лаборатория „Алма Алтер“ ще се случат арт-продукции на тема „Тадеуш Кантор – между театъра на коридата и театъра на смъртта“.
 
2015-та година е обявена за година на полския театър, като през нея се навършват 100 години от рождението на големия полски режисьор. Тадеуш Кантор е едно от имената, без които полският авангард не би имал своето влияние върху развитието на световния театър – такъв, какъвто е днес. С изключителен размах той рисува картината на полския театър между живота и смъртта. Сакралното пространство на сцената се разпада, за да остави материята на живота в ръцете на своя художник. Актьорът е картина, снимка, в която зацикля онзи единствен миг на случване, тук и сега, но това „тук“ е нашето вътрешно пространство, а „сега“ е вече историческо, то вече се е случило и ще се случва, непрекъснато, зациклящо, до пълен разпад. Формата е съвършена, изчистена. Реалността деградира. Фотографията е негатив на живото.
 
Арт-продукциите са разработки на студентите от специалността „Авторски театър“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, които приемат предизвикателството да вдигнат завесите, в които е забулена сцената и да пристъпят заедно със зрителите в театъра на смъртта.