Алхимиците – онлайн мястото на младите почитатели на Мелпомена

0
0

LoveTheater.bg се сдоби с още една нова рубрика, за която ще отговарят най-младите почитатели на Мелпомена. Името й е „Алхимиците“, защото преди да се потопят в истинската театрална критика, подрастващите са си алхимици. За първи път споделят своите емоции в качеството си на създаващи мнение за това дали едно представление „говори“ на техния език – езикът на будния зрител. Тук те могат да пробват дали техните интелектуални „метали“ ще се превърнат във Философски камък. Възможностите не водят до безкрайност и това е добре.

Първите наши алхимици, осмелили се да изразят мнението си безпристрастно, са възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“ при Общински детски комплекс – Варна с художествен ръководител Елица Матеева – критик и режисьор. Основното кредо на школата е: „няма задължителни неща, но когато работим, ние сме екип, който се съобразява с правилата на играта!“.

Освен отношението си към киното, Елица Матеева показва на младежите от школата и на всички зрители, че в театъра на град Варна винаги се случват интересни събития. Нейни текстове за кино може да намерите в kinoto.bg, а често споделяме мнението й за спектакли в нашия сайт.

Като ментор на младите кинематографисти, Елица е поела инициативата да осъществи интердисциплинарен подход в разбирането на феномените кино и театър чрез различни практики. Втора година всички заедно изучават тайните на киното: снимат, посещават кинопремиери и пишат за кино там, където могат свободно да изразят мнението си. А в LoveTheater те намират това онлайн място и за театралните си виждания.

Непосредствено сред премиерата на „Отело“- най-новият спектакъл от афиша на ДТ „Стоян Бъчваров“, възпитаници на кино школата опитват своето перо в качеството на  дебютиращи театрални наблюдатели.