Александър Морфов е новият директор на Народния театър

0
0

Режисьорът Александър Морфов е изпълняващ длъжността директор на Народен театър „Иван Вазов”, съобщиха днес (5 януари) от Министерство на културата.

Със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов Александър Морфов ще ръководи трупата до обявяването и провеждането на конкурс за постояннен директор на Народния театър. Смяната на избора се налага, след като дългогодишният директор на Пловдивския драматичен театър „Н.О. Масалитинов” – актьорът, сценарист и режисьор Емил Бонев, определен преди седмица за длъжността в Народния театър, благодари за поканата и съобщи, че няма да може да поеме поста.

Александър Морфов е един от най-успешните и продуктивни наши режисьори, който работи не само в рамките на българските сцени, но и извън страната. Пътя си започва едновременно като театрален режисьор и кино актьор. Участва в новата версия на „Козият рог“ от 1994 г., „Любовното лято на един льохман“ и още няколко, често в някоя от главните роли. През 2002 г. Морфов прави и режисьорски дебют в киното с филма „Хълмът на боровинките“. Първата му постановка с широк успех е от 1990 г. в Родопския драматичен театър и е авторска – „Политическо кабаре“. След това преминава за кратко през Театър „София“ и се приземява трайно в Народния театър, където постановките му винаги се превръщат в театрални събития.

Въпреки че в последните години предпочита да работи извън страната, постановките му и у нас и по света му носят световно признание и ред награди – ИКАР, АСКЕЕР, руските „Златна маска“, „Чайка“ и много други. Това довежда и до получаване на орден „Кирил и Методий“ първа степен за „изключителни заслуги към Република България в областта на културата и изкуството“. Има образование по режисура за куклен театър през 1989 г. в класа на Юлия Огнянова и кинорежисура при Георги Дюлгеров през 1992 г.