Албена Георгиева на 50 – все тъй хубава и без грешка

0
0

В най-зимния и Радичков месец на десетия ден януарски –  юбилей празнува една от  най–добрите и талантливи български театрални актриси. 

АЛБЕНА ГЕОРГИЕВА е ученичка в първия, и добил култов статут, клас на основателите на Театрална работилница „Сфумато“ професорите Маргарита Младенова и Иван Добчев. Още като студентка прави първите си роли под тяхна режисура. Така се ражда незабравимия от поколения театрални зрители спектакъл по пиесата на К. Илиев „Нирвана“, в който Албена Георгиева прави впечатляващ дует с Владимир Пенев. Следват роли в Народния театър, в Младежкия театър, в Театър 199, но тя предпочита да остане вярна на театъра, който припознава не като работа, като професия, а като кауза.

Известна е с нежеланието си да дава интервюта, както и с отказа си да участва в проекти, които не отговарят на личните й високи изисквания за театър. От години е асистетнка на проф. Младенова в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Студентите й я обожават и има защо. Безкрайно критична е към себе си, безкрайно взискателна към работата си. Наскоро спря да играе в спектакъла „Жюли, Жан и Кристин“ (добил световна популярност), по Стиндберг, защото „госпожицата е момиче, а аз вече – не“.

Можете да я гледате на сцената на ТР „Сфумато“ в спектаклите „Идиот“ от Достоевски, в „Ооооо, Сънят на Гогол“, и в „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс. Играта й си заслужава навсякъде, ние ви препоръчваме да я гледате като налудничавата и обсесивна Аманда Уингфийлд в спектакъла „Стъклената менажерия“.

А представленията, в които можете да гледате Албена Георгиева още през месец януари, са:

* 17 януари – „Луда трева“ от Йордан Радичков, реж. Маргарита Младенова

* 20 януари – „Стъклена менажерия“ от Тенеси Уилямс, реж. Йордан Славейков и Димитър Касабов