Актрисата Мартина Пенева с награда за „Най добра главна женска роля“ от международен фестивал

0
0

От 23-ти до 27-ми март, в град Рума в Сърбия, се състоя 25-тото издание на Международния театрален фестивал „АРТ ТРЕМА ФЕСТ“

Само два месеца след успешната премиера на моноспектакъла „АЗ ПОБЕДИХ“ от Ярослава Пулинович в София, екипът на представлението взе участие на Интернационалния театрален фестивал „АРТ ТРЕМА ФЕСТ“ в Сърбия. В програмата на фестивала освен представления от страната домакин, присъстваха и заглавия от Македония, Хърватия и Босна и Херцеговина. „АЗ ПОБЕДИХ“ на SPAM Studios бе единственият спектакъл, който представи България. Тричленното международно жури бе съставено от проф. Зиях Соколович – актьор, режисьор и драматург; Таня Бошкович – доайен в театъра и киното; Зоран Предин – музикант, композитор и фронтмен на словенската група „Лачни франц“.

Непосредствено след представлението, на публичната дискусия с журито, Мартина Пенева бе определена за „мощна актриса с голямо бъдеще, която много честно и майсторски владее както ролята, така и публиката.“ Онова, което бе направило силно впечатление на оценяващите е, че „представлението е създадено от съмишленици, които мислят и вървят в една посока.“ Именно за енергийното си и искрено превъплъщаване в ролята на Наталия, Мартина бе отличена с наградата за „най-добра главна женска роля“. Спектакълът бе изигран на български език, с изключение на първата песен, която Мартина Пенева съвсем точно изпя на сръбски.

„АЗ ПОБЕДИХ“ ни среща с талантливата, много успешна и амбициозна Наталия. Само на 16 години, а вече има няколко дипломи за пеене, плуване и танци. Но колкото и да е единствена, различна и уникална, и тя като всички останали момичета се влюбва. А това отвсякъде е повод за конфликт.

В основата на сюжета е заложа и мечтата на Наташа, която се оказа наболяла тема, като Наталия (Мартина Пенева) решава да отвърне на удара. Защото тя, на която също ѝ викат Наташа, няма как да остане безразлична към грубото отношение от страна на нейната съученичка.

Както в моноспектакъла „Мечтата на Наташа“, и тук темата за възпитанието на децата е в основата на представлението. С тази разлика, че героинята е максимално обгрижена от родителско внимание.

През юни спектакълът ще вземе участие и на международен фестивал в Косово, а дотогава публиката ще има възможност да го види в София на 28-ми април в новия клуб КУПЕ.

„АЗ ПОБЕДИХ“ от Ярослава Пулинович

Превод: Мария Стоянджикова

Моноспектакъл на Мартина Пенева

Режисура: Ана Батева

Музика: Стефан Здравески

Дизайн: Христо Христов

Фотографии: Беатрис Бочева