Актрисата Мария Стефанова празнува рожден ден пред 800 зрители на Голяма сцена в Народен театър

0
0

Легендарната актриса на Народния театър Мария Стефанова ще отпразнува 79-ия си рожден ден в компанията на 800 гости. Актьори, драматурзи, приятели и зрители ще се съберат на 9 октомври от 19:00 часа в салона на Голяма сцена, за да отбележат заедно с носителката на „АСКЕЕР 2018″ за водеща женска роля личния й празник.

Специално за случая спектакълът, с който тя се завърна на първата ни сцена – „Три високи жени”, ще се изиграе не на обичайната Сцена на IV етаж, а на Голяма сцена. Представлението, което вече втори сезон пълни салоните, е режисирано от Стефан Спасов и освен наградата на Мария Стефанова, взе приза „АСКЕЕР 2018″ и за костюмите на Нина Пашова. Заедно с актрисата на сцената ще излязат и колегите й от спектакъла – Виктория Колева, Василена Винченцо, Радина Боршош и Явор Вълканов.

Преди началото на спектакъла всички гости на събитието ще могат да си припомнят изумителната кариера на Мария Стефанова в кадри, запечатали десетките й роли в театъра и киното. Подборът е направен от самата актриса, която ще поздрави зрителите на финала с лично обръщение.

Мария Стефанова в кадър от спектакъла "Крал Лир"Мария Стефанова завършва ВИТИЗ през 1960 г. при Моис Бениеш. Работила е в Драматично-кукления театър във Враца, в Драматичния театър „Сава Огнянов” в Русе, в Драматичния театър „Н.О.Масалитинов” в Пловдив и, разбира се, в Народния театър от 1972 г. Носителка е на званията „заслужил артист” и „народен артист”. Има над 200 роли в театъра и повече от 50 в киното. Сред филмите, в които участва, са „Вчера”, „Златният век”, „Баш майсторът”, „Всичко е любов”, „Понеделник сутрин”, „Любимец 13″ .

Първата роля на Мария Стефанова на професионалната театрална сцена е в спектакъла „Емилия Галоти” на Лесинг в театъра във Враца. На премиерата прави всички възможни грешки – настъпва кринолина си, допуска лапсуси…, но с тази роля и с още много други обикаля целия окръг повече от един сезон. Следват ролите в Русенския театър, а после и в театъра в Пловдив, където играе в продължение на 10 години. Всички роли в тези театри и срещите й с режисьорите се превръщат в нейния втори театрален университет. В Пловдив работи с режисьорите Христо Христов, Пантелей Пантелеев, Любен Гройс, Крикор Азарян. Играе Настася Филиповна в „Идиот”, Ния в „Преспанските камбани”, Катерина в „Укротяване на опърничавата”, Костанда в „Свекърва”.

"Големанов", Мария Стефанова

Мария Стефанова е поканена в Народния театър след поредния Преглед на българската драма и театър” и поредните награди, с които заслужено е удостоена. Първата й среща е с режисьора Кръстю Мирски в ролята на Гурмижска от „Лес” на Островски. Следват години с незабравими превъплъщения в различни роли. Сред тях са Нора от „Душата на поета”, Масларска от „Милионерът”, Гертруда в „Хамлет”, Гонерил в „Крал Лир” и много, много други, а сега и жената А в „Три високи жени”.

Мария Стефанова, НТ

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here