Актьори от родния град на Шекспир гостуват на „Сцена на кръстопът“

0
0

THE FESTIVAL PLAYERS THEATRE COMPANY от Стратфорд на Ейвън, Великобритания, ще гостуват с „Веселите ундзорки“ на международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ на 12 септември 2017 г., вторник, от 19.00 ч. на Голяма сцена на ДТ Пловдив.

Нетипично за Уилям Шекспир, тази фарсова комедия е ориентирана около представители на средната класа, а необичайната аристокрация, като в сърцевината на сюжета са двете весели уиндзорки – г-жа Пейдж и г-жа Форд, които обеднелият рицар сър Джон Фалстаф се опитва да ухажва в желанието си да припечели. Но той е подигран, излъган, натирен в кош за пране, почти удавен, пребит, осмян, обгорен и какво ли още не. „Веселите ундзорки“ е комедия в истинския смисъл на думата, излязла изпод перото на най-великия драматург на всички времена.

Театралната трупа The Festival Players е основана през 1986 г. и първият ѝ спектакъл е „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир. До ден днешен The Festival Players има в репертоара си над 80 представления върху Шекспирови текстове, играни из цяла Великобритания и в по-голямата част от Западна Европа. Базирани в родния град на Шекспир, The Festival Players Theatre Company редом с The Royal Shakespeare Company предлага най-обширния арсенал от интерпретации на Шекспировите пиеси. Спектаклите се открояват с яснота на класическия прочит на Барда, с енергията на актьорската игра и са провъзгласени за едни от основните износители на Шекспировата театрална традиция в Европа.

Публиката на фестивала „Сцена на кръстопът“ ще има възможността за втора поредна година да гледа Шекспирова пиеса, изиграна традиционно само от мъжки актьорски състав на оригиналния английски език в превод с титри на български. На миналогодишното издание на Фестивала актьорите представиха пред българските зрители интерпретацията им на емблематичната пиеса „Хамлет“.

Сценична версия и режисура: Майкъл Дайър
Оригинална музика: Джони Копин
Костюми Франсис Холт
Консултант по речта: Триш Найт-Уеб
Участват: Марк Спригс, Стивън Хорнкасъл, Самюел Грифитс, Конър Рийд, Пол Валънтайн, Уилям Рос-Фосет