Актьорът Петко Венелинов се връща към барабаните

0
0

На 18 юли в прохладното пространство на Парк-театър „Борисова градина“ Софийската филхармония подготвя специална изненада за най-малките си почитатели – артистично ателие, в което децата ще се научат, как да си направят сами музикални инструменти. Музикантите от ударната група на Националния оркерстър ще демонстрират, че музиката е навсякъде около нас, стига да можеш да я чуеш.

Ателието започва в 10 ч. сутринта, а веднага след това, в 11 ч., малчуганите ще чуят и образователния концерт „Приказка за перкусиите“. Концертът е част от детската програма на филхармонията „Фортисимо“. Специален гост на концерта е актьорът Петко Венелинов, познат добре от театралната сцена, киното и от сериала „Скъпи наследници“. На сцената ще му партнира Адриана Николова – Печенката – световен шампион по бийтбокс.
Сред публиката ще бъде и тригодишната дъщеря на Петко, която вече знае, как да държи палките за барабаните на татко.

Маргита обича много да си играе с купички и чинийки, като всяко малко момиченце. Но често ги кара да “пеят”, както тя сама казва като ги удря и барабани по тях. Тя е доста ритмична и даже понякога и се получават интересни неща. А и е дете на двама ритмични хора, майка й пее великолепно, а аз свирех на барабани в гимназията“, споделя Петко. 

В програмата на концерта децата ще чуят любими мелодии в неочаквани аранжименти и ще научат кой е българинът, по чийто учебници учат всички перкусионисти в света.
Освен с традиционните  ударни инструменти, музикантите от перкусионната група на Филхармонията  планират да спечелят децата и с онези инструменти, които пресъздават звуци от ежедневието и дори имитират животни. Малчуганите ще чуят лъвския рев, славейче, дори и страшните гръмотевици.
Летният сезон на Софийската филхармония „Споделете музиката“ е подкрепен от Столична община и е част от Културния календар на София.

Билети за концерта са налични на касите на зала „България“ и Парк-театър „Борисова градина“, както и в Ивентим.

*фотограф на корица – Адриана Янкулова