Актьорът Мариус Донкин е избран за директор на Народния театър

0
0

Мариус Донкин е спечелил финалния етап от конкурса за директор на Народн театър „Иван Вазов“, съобщава „Стандарт“. От Министерството на културата потвърдиха информацията, като заявиха, че назначението му все още не е факт, тъй като министър Вежди Рашидов е в отпуск, допълва dnevnik.bg.

Актьорът от трупата на Народния театър е събрал най-много точки на събеседването, където се е явил заедно с режисьора Григор Антонов. Бойко Богданов, третият претендент за поста, не се е явил за окончателния кръг.

Мариус Донкин завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1971 г. със специалност актьорско майсторство. Започва да играе в трупите на Драматичния театър в Пловдив и Театър „София“. След 1979 г. се мести в Народния театър „Иван Вазов“.

Носител е на награда „Кристален ангел“ на Фестивала „Видлуння“ в Украйна, голямата награда на „Албамонофест“ в Албания и „Gran Prix“ на ІХ международен фестивал на монодрамата в Битоля (Македония) за ролята си в моноспектакъла „Господин Ибрахим и цветята на Корана“. Донкин е познат на публиката и от екранните си превъплъщения в „Златният век“, „Петимата от Моби Дик“ и др.