Актьор, режисьор и преподавател – великият Константин Станиславски

0
0

През мразовитата януарска зима на 1863 г. в Москва се ражда Константин Станиславски, чието рождено име е Константин Сергеевич Aлексеев – бъдеща театрална легенда, успешно превъплътила се в ролята на актьор, педагог, режисьор и един от на-големите теоретици на театъра.

СтаниславскиРанни години

С театралната магия се сблъсква още като младеж. На 14-годишна възраст вече е част и център на вниманието в театралната трупа, която създава семейството му. През 1885 г. си дава сценичното име Станиславски, а три години по-късно се жени за учителката Мария Перевошчикова, която помага за развитието на театралната му кариера и открития му. По същото време той основава Дружество за изкуство и литература, където почти десетилетие представя и ръководи продукции.

Московски художествен театър

Заедно с драматурга и режисьор Владимир Немирович-Данченко Станиславски решава да открие Московски художествен театър, в който развива сценичния реализъм. Компанията вдига завесата успешно през октомври 1898 г. с един от първите режисьорски опити на Станиславски – „Плодовете на просвещението“ от Лев Толстой. Следващата постановка „Чайка“ носи преломен успех за кариерата на автора й Антон Чехов, който продължава да пише пиеси специално за театъра на Станиславски. През 1912 г. той създава Първо студио, в което да обучава на млади актьори.

moscow-bolshoi
Московски художествен театър
Методът

Станиславски започва да работи върху осигуряване на ръководна структура за актьорите, които последователно да постигат дълбоки и смислени изпълнения на ролите си. Той смята, че за да изпитват автентична емоция, докато са на сцената, трябва да черпят опит от преживявания в собствения си живот и да предизвикат емоционалната памет. За да се подготви за роля, която включва страх, актьорът трябва да си спомни нещо страшно и да се опита да действа от страната на емоционалното пространство, което създава страхът.

Създателят на метода смята, че актьорът трябва да вземе своята собствена личност като отправна точка за характера, в който трябва да влезе. Станиславски разработва упражнения, които насърчават участниците да изследват себе си, да работят за представлението в дълбочина. Налага се нова организация на театралната работа, непозната дотогава за света.

Късни години

Между 1922 г. и 1924 г. Московският театър започва турне в различни части на Европа и САЩ, с което Станиславски печели международно признание като актьор, режисьор и преподавател. Някои от членовете на театъра решават да останат в САЩ и да продължат да работят по метода с хора като Лий Страсбърг и Стела Адлер. Образува се театрална трупа, която слага началото на Actor’s Studio – дом на някои от най-талантливите и успешни актьори на нашето време.

В средата на 20-ти век методът става популярен като революционна техника сред театралните холивудски общности, успешно доказано от Марлон Брандо, Морийн Стейпълтън и други.

Станиславски прекарва последните си години фокусиран върху писане, режисура и преподаване. Повече за живота и творчеството му може да разберете от мемоарите му Моят живот в изкуството.