Абсолвенти от НАТФИЗ на сцените на Театър Българска армия и Народния театър

0
0

Випуск 2017 на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“  завърши! Но преди ръцете им да се разделят и всеки да поеме по своя път сам(и), както се пееше в една българска песен, те отново са заедно! Двата класа от специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ се събират, за да изиграят по един от дипломните си спектакли на Големите сцени на Театър „Българска армия“ и Народен театър „Иван Вазов“. За първа година два от най-добрите столични театри подеха тази инициатива съвместно с ректора на Академията проф. д-р Ст. Семерджиев, като дават възможност на завършващите актьори да се изявят на първите сцени в страната. По този начин публиката ще се запознае с големия им талант  и ще се влюби и припознае бъдещите най-добри актьори на България.

Януари

На 29 май(понеделник) от 19:00 часа студентите от класа на проф. д-р Ивайло Христов, специалност „Актьорство за драматичен театър”, ще представят спектакъла „Януари” от Йордан Радичков. Те получиха шанса да играят на Голяма сцена на Народния театър, след като спечелиха наградата за най-добър спектакъл на церемонията по дипломирането.ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН, като предварително трябва да минете през касите, за да получите своята покана!

---ЯНУАРИ---Режисурата на класическата пиеса е на Ованес Торосян, сценографията и костюмите – на Маргарита Данчева, а музикалното оформление – на И. М. А. Консултант по северозападните въпроси е Петко Венелинов. Спектакълът „Януари” е с участието на Марияна Иванова, Александър Кънев, Анатолий Ставрев, Васил Витанов, Димитър Петров, Константин Гечев, Крис Атанасов, Мак Маринов, Марио Топалов, Мартин Петрушев, Ненчо Костов, Пламен Добрев, Христо Стефанов. Някои от тях вече са играли на Голяма сцена на Народния театър, като един от спектаклите е „Последното изкушение” на Веселка Кунчева.

Пиесата Януари е написана през 1974 г. и поставяна многократно на родните и европейски сцени. Тя  е една от най-забележителните и разтърсващи творби на класика на родната литература Йордан Радичков. „В пиесата „Януари“ героите един по един се отронват и вместо тях на сцената застават вълци. Остава само един човек и спорът се състоеше в това, дали и него да дам на вълците, или да го запазя невредим“, казва Радичков за нея.

 

Бай Балчо споменува


На 30 май (вторник)  другите абсолвенти  от класа на проф. Пламен Марков ще изпълнят с енергията си Голяма сцена на Театър „Българска армия“, където ще изиграят дипломното си представление „Бай Балчо споменува“. То също спечели награда за наградата за най-добър спектакъл на церемонията по дипломирането. Входът също така е свободен.

Този текст за театър е вдъхновен от записките на предания, разказвани в края на 19 век от различни стари хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани и записани от търговеца Балчо Нейков, и след това влезли в неговия летопис, налепен от различни съставни автентични разкази. Тези „Сбирки от народния живот“ имат амбицията да разкажат истории за и около рода на славния войвода Стефан Караджа, а именно  рода Бинбеловци. Това събирателство е възложено на „бай Балчо“ от негов познат от Министерство на просвещението „с цели най-патриотични“, пък и да „изкара някой лев, щото се е разорил като търговец.“ –  Пламен   Марков

 Бай Балчо споменува
Пиесата „Бай Балчо споменува“ – как ненадейно забогатяват, ама ги застигва възмездието.
текст за театър ПЛАМЕН МАРКОВ
постановка проф. Пламен Марков
актьорска кондиция доц. д-р Пенко Господинов
сценография и костюми доц. д-р Мира Каланова
музика Петя Диманова
диалект и говорна кондиция проф. Иванка Бенчева и д-р Лора Мутишева
режисьори на отделните новели,
ІІІ курс „Режисура за драматичен театър“, клас проф. Пламен Марков
Стефан Зарев, Максима Боева, Елица Йовчева
ІІІ курс „Актьорство за драматичен театър“

Участват:  клас проф. Пламен Марков – Анелия Мангърова, Десислава Маджунова,Елена Петрова, Ирина Митева, Катерина Стоянова, Мария Сотирова, Полина Недкова, Славена Зайкова,Александър Евгениев, Александър Караколев, Ахмед Юмер,Венцислав Сариев, Георги Йовчев, Димитър Димитров, Николай Петров, Николай Желев, Станислав Кондов, Цветан Пейчев

Гледайте, за ги припознаете! Те- един много силен випуск, даже не само по моему, в последните години може би най-силният, с най-ярките и индивидуални млади актьори. Випуск на индивидуалните характери, чийто дух живее в екипността.  Всеки сам по себе си и в същото време заедно създават една голяма сила, мощ и енергия. Преминали през много изпитания и раздели, трудността от вечното „сбогом” на тялото, но не и на духа! Общата мъка по загубата на „Човека от семейството” не ги сломи, а ги направи още по-силни, сплотени и задружни!

Клас проф. Ивайло Христов – Айя Москова, Весела Лефтерова, Галина Иванова, Дана Арининска, Диана Ханджиева, Елена Замяркова, Йоана Кирчева, Марияна Иванова, Никол Карабинова, Теодора Кулева, Християна Йотова, Александър Кънев, Анатолий Ставрев, Васил Витанов, Димитър Петров, Константин Гечев, Крис Атанасов, Мак Маринов, Марио Топалов, Мартин Петрушев, Ненчо Костов, Пламен Добрев, Христо Стефанов, Ирина Караиванова

Клас проф. Пламен Марков – Анелия Мангърова, Десислава Маджунова,Елена Петрова, Ирина Митева, Катерина Стоянова, Мария Сотирова, Полина Недкова, Славена Зайкова,Александър Евгениев, Александър Караколев, Ахмед Юмер,Венцислав Сариев, Георги Йовчев,Димитър Димитров, Николай Петров, Николай Желев, Станислав Кондов, Цветан Пейчев, Данаил Чирпански

Ще завърша с думите на проф. Крикор Азарян, че „човек твори или когато е безкрайно окрилен, или безкрайно унизен.” Бъдете винаги от първите, но каквото и да става, не убивайте никога Твореца в себе си! Правете света по-красив и добър, от нас зависи!

Приятен полет, Випуск 69!