Русенският театър се присъединява към искането за оставка на Христо Мутафчиев

0
0

Театралната гилдия надигна глава и извиси своя глас. След като над 70 човека от трупата на Народния театър поискаха оставката на Христо Мутафчиев като председател на Съюза на артистите в България и след изказаната позиция на актьорите от Благоевградския театър, сега и ДТ „Сава Огнянов“ – Русе излезе с отворено писмо:

С настоящoто писмо творческият състав на ДТ „Сава Огнянов“ гр. Русе подкрепя становището на колегите от НТ „Иван Вазов“, отнасящо се до искането г-н Христо Мутафчиев да се оттегли незабавно от председателското място на Съюза на артистите в България.

Ние също споделяме мнението, че е недопустимо в една творческа синдикална организация да бъдат подменяни основополагащи и каузални принципи с тяснопартийни интереси. Тази с години наред налагана практика доведе до смазващо уронване авторитета както на САБ, така и на актьорската и прилежащите й гилдии.

Ние вярваме, че Съюз на артистите в България трябва да съществува и той трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качественото развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата.

Подтикнати сме да изразим своето становище вследствие на необорими факти относно системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България от страна на неговия Председател.

Нашият искрен стремеж е да възвърнем доверието към Съюза на артистите в България, както в неговата социална значимост, така и в облика му на истинска съвременна професионална организация. Убедени сме, че едно разумно и реално защитаващо интересите на артистите управление, ще върне напусналите в последните години членове на съюза и ще привлече много нови.

20 февруари 2016 г., гр.Русе

АЛЕКСАНДЪР УЗУНОВ
ВЕНЦИСЛАВ ПЕТКОВ
ВИКТОР ИВАНОВ
ДАЯНА МИХАЙЛОВА
ДИНА ШОШЕВА
ЕВГЕНИЯ ЯВАШЕВА
ИВАЙЛО НЕНОВ
ИВАЙЛО СПАСИМИРОВ
ИЛЯ ПЕПЕЛАНОВ
ЙОВКО КЪНЕВ
КАДРИ ХАБИЛ
КРУМ БЕРКОВ
КРУМ ГЕРГИЦОВ
КОСЬО СТАНЕВ
ЛЮБОМИР КЪНЕВ
МАРИЯНА КРУМОВА
НАДЯ БАНЧЕВА
ПЛАМЕН МИРЧЕВ
РАЛИЦА КОНСТАНТИНОВА
ТАТЯНА ЦВЕТКОВА
ЯСЕНА ГОСПОДИНОВА