7 страстни постановки в месеца на любовта

0
0

Имам подозрения, че един от поводите да има ден на любовта през февруари, е именно нуждата от най-мощното и ефикасно средство за справяне със студа и всякакви съпътстващи го меланхолични състояния. Да, много е сладникаво, сърцато и банално, но няма нищо лошо да „сгрееш“ душата си, да настроиш сетивата и месечния си бюджет на романтично-любовна вълна. А един от най-добрите начини да почувстваш, видиш и споделиш любов е изкуството. В нашия случай това е театърът. Той наистина е много добър медиатор, когато искаш да погледаш малко любов. Затова аз ви давам 7 постановки, чрез които всеки може да види любовта във всякаквите й безпощадни измерения.

Вечните въпроси и терзания на любовта. Всеки е преминавал през тях – Кога и как ще срещнеш Любовта? или Възможно ли да обичаш един човек завинаги?  Това мъчи и героите в „Олд Сейбрук“ и „Последният страстен любовник“ – 2 постановки, които можете да гледате наведнъж в Театър „София“, а в антракта помежду им ще ви очаква изненада, която приятно си подхожда както с двете представления, така и с тематиката на любовта. „Олд Сейбрук“ и „Последният страстен любовник“ в месеца на любовта можете да гледане на 17 и 26 февруари.

Какво сме способни да направим от любов? Какво ли не. Тя драсва клечката и изпепелява, тя задвижва нови механизми на същността ни, заради нея биваме упреквани, неразбрани и дори съдени. „Нощта на 16-ти януари“ не е типичната любовна история, но аз я прибавям тук, за всички онези, които искат да се изправят пред суровите истини за себе си и за любовта. Ако държите да гледате постановката през февруари, следващата дата е 18-ти. Мястото е Театър „София“.

Когато пламъкът на една стара любов припламне отново. Тогава става интересно… Ами така де, „където е горяло, пак ще гори“. А пък и когато са намесени страстите и перипетиите на творческата личност, бъдете сигурни, че ще бъде взривоопасно. Ако искате да видите как става, възможност предлага „Вик за любов“ на Театрална къща „VIVA Arte“. Можете да гледате постановката на 28-ми февруари в открита сцена „Сълза и смях“.

Любовта и младостта. Толкова е хубаво да си млад и да си влюбен. Кой не помни първата си любов? Как те е завладяла, как е преобразила теб и всички около теб. За любовта, възприятието ни за нея, отсъствието й, придружено от самотата, за промените и рутината „се пее“ в  „Любовна песен“ на Младежки театър „Николай Бинев“. Можете да гледате спектакъла на самия 14-ти февруари, както и на 28-ми.

CaptureКласическа любовна история. Не, няма да си говорим за Ромео и Жулиета този път! (Но все пак няма нищо лошо в класиките, има защо да са такива). Този път става въпрос за една родна история, също толкова трагична и чувствена. „В полите на Витоша”  – представление по творбата на Яворов, което ни връща в двадесети век, когато патриархалното възпитание цари във всеки дом, а свободната воля на една обикновена жена не се зачита. Нейната любов остава неразбрана и нежелана от най-близките й. И точно това я отвежда до гибелта й. Спектакълът можете да гледате най-рано на 19-ти февруари в Театър „Българска армия“.

"Дванайсета нощ"И все пак любовта и Шекспир. Опитах се да избягам от Ромео и Жулиета, но няма как да не спомена „Дванайсета нощ“ в Малък градкси театър „Зад канала„. В този спектакъл се прави път на онази щура любов, която владее съзнанието, сърцето и разума. Страстта, шегите и бунтарството, присъщи за младите, завлядяват сцената и зрителите като ураган. Ако искате да се насладите на това представление, може да го направите още тази вечер (9-ти февруари) или да си набележите дата от месец март.

Парадоксът, наречен любов. Любовта е голям събирач. Много често събира съдби и хора по непонятен начин. Любовта е способна да срещне двама души, на пръв поглед тотално различни, но всъщност те имат нещо общо помежду си, нещо което им липсва в хората, които са до тях в живота.  В такава ситуация попадат и героите в „Тигърът“ – камерен спектакъл в Театрална работилница „Сфумато“, който доказва, че на любовта са и предостатъчно двама човека, за да се случи. Представлението гостува в Пловдив на 12-ти февруари, а следващата дата за София е 23 февруари.

7 постановки за 7 вида любов. Коя е твоята?