55 години Театър 199 – любопитни факти!

0
0

Наскоро любимата ни свободна сцена – Театър 199 ще празнува рожден ден, а ето какво споделиха от театъра за предстоящите спектакли/празненства, та чак и любопитки от миналото:

„На 12 юни 1965 г. е първата премиера на Театър 199 – „Майка земя“ от Чингиз Айтматов, режисьор – Стефка Прохаскова, с участието на: Иванка Димитрова, Цветана Енева и Стойчо Мазгалов.

55 години от тогава…

А на 12 юни 2020 г. Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще стартира традиционната си лятна програма. Първото представление, което ще открие слънчевите месеци е суперуспешният авторски спектакъл на Ива Тодорова – „Приятно ми е, Ива!“, който беше отличен с 2 награди „Икар“ 2019 за водеща женска роля и драматургичен текст, както и със „Златен кукерикон“ 2019 за индивидуално театрално постижение. Началото е от 20:00 часа.

И това, което не ще се случи на тази дата…

Екипът на театъра уверява своите зрители, че се отменя за следващия юбилеен 55-и сезон планираната за 12 юни, т. г. премиера на спектакъла „Боклук“ от Елена Телбис- пиесата, която спечели последното издание на конкурса на театъра за съвременна българска драматургия на името на голямата българска актриса Славка Славова.

Стената на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев” ще бъде продължена с още 4 отливки на знакови наши актьори във връзка с отбелязването на 55-ата годишнина от създаването на театъра.

На 12 юни, петък, от 14:00 часа в пространството пред „Театъра на стъпките“ своите отпечатъци и послания към зрителите ще оставят:

  • Владимир Карамазов

В актуалния репертоарен афиш на театъра можете да го гледате в спектакъла „Рибарят и неговата душа“.

  • Стефка Янорова

В актуалния репертоарен афиш на театъра можете да я гледате в спектаклите „Брудершафт“, „Театър, любов моя!“ и „Сарабанда“.

  • Стефан Вълдобрев

В актуалния репертоарен афиш на театъра можете да го гледате в спектакъла „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“.

  • А актрисата Мария Сапунджиева ще остави своите отпечатъци и послание към зрителите на 16 юни непосредствено преди представлението. В актуалния репертоарен афиш на театъра можете да я гледате в спектаклите „Вечерен акт“ и „Вересии“.

Новите пана за Стената на славата пред Театър 199 ще бъдат монтирани и открити преди следващата ни планирана премиера – Фернандо Крап ми е написал това писмо от Танкред Дорст. Постановка на Иван Урумов, с участието на: Иван Радоев, Любен Чаталов, Стоян Младенов и Ели Колева.

Кратки бележки с цифри за Театър 199 за 55 години

  • Над 550 актьори излизат на сцената на Театър 199 в 295 премиерни постановки;
  • Стената на славата в пространството пред театъра навършва 25 години. На нея са поставени 51 пана на 53 обичани актьори;
  • Oт 199 на 169 са намалени местата в салона на театъра след два ремонта за по-голямо удобство за зрителите. „

От 199 призовават всички приятели на театъра, които имат билети за отменени спектакли в периода март – май 2020 г., да подкрепят българското творчество като ги презаверят!