50-то юбилейно представление на „Паякът“ – една от най-успешните български постановки

3
0
Фотограф: Мирослав Веселинов

Представлението „Паякът“ празнува 50-то юбилейно излизане на сцена на 6 март от 19:00 часа. Постановката е дело на Йордан Славейков и Димитър Касабов, които едновременно са режисьори и драматурзи на спектакъла. На сцената на театър „Сфумато“ актьорите Анастасия Лютова и Пенко Господинов безкомпромисно ще ни въведат в света на персонажите си. Музиката в постановката е дело на Александър Каланов и Йордан Борисов.

Главните герои в пиесата са сиамски близнаци, на които им предстои да бъдат разделени. Това е една своеобразна метафора за различния тип взаимоотношения между хората. Протест срещу всичко, което не ни носи удовлетворение в живота. Авторите акцентират върху проблема за близостта – едновременно необходимостта от нея, но и невъзможността й.

„Паякът“ е една от най-успешните български постановки, която покори световната сцена в Москва, Санкт Петербург и Ню Йорк. За първи път българско заглавие се появява в програмата на най-големия артистичен форум в Северна Америка. Постановката става част от 17-тия международен театрален фестивал „Fringe“, а отзивите от издания като „Ню Йорк Таймс“ са прекрасни. Това е втората успешна поява в международен форум за „Паякът“, след като през 2011 г. бе посрещнат с овации в Санкт Петербург. Екипът на спектакъла обра наградите и на втория международен театрален фестивал на камерните форми „АртОкраина“ в Русия. „Паякът“ взе приза за най-добро представление, а Анастасия Лютова бе обявена за най-добра женска роля.

Спектакълът е първият общ проект на двамата режисьори. Димитър Димитров е единственият практикуващ студент от класа на проф. Леон Даниел, а Йордан Славейков е ученик на великия проф. Киркор Азарян. И двамата преподават актьорско майсторство в младежката организация за независимо театрално и филмово изкуство МОНТФИЗ. Това е и първият проект на тяхното сдружение с обществена полезна цел „Б Плюс”.

С участието на: Пенко Господинов и Анастасия Лютова
Постановка: Йордан Славейков и Димитър Касабов
Костюми: Искра Петкова
Сценография: Искра Петкова
Сценичен вариант: Йордан Славейков, Пенко Господинов, Димитър Касабов
Фотограф: Мирослав Веселинов

Comments are closed.