50 пъти на сцена “Самотни персонажи” в ТР “Сфумато”

0
0

На 21 юни в първия ден на лятото гледайте 50-то юбилейно представление на “Самотни персонажи” от 19:00 ч. на Голяма сцена в ТР “Сфумато”!

Василена Винченцо и Весела Бабинова“Самотни персонажи” е едно от най-свежите и искрени представления в репертоара на българския театър. Вие ще се убедите сами колко талантливи са тези млади актьори и как умеят да те заредят с енергията си! Христо Ушев (награда “Сфумато – нови имена 2012” за ролята си) и дълбочината му, харизматичността на Василена Винченцо и Весела Бабинова, мъдростта в лицето на Петко Венелинов, лудостта на Ивайло Драгиев  и гениалността на Васил Дуев да гради от малкото голямо, да ражда свежи идеи. Да търси и намира онова вътре в себе си, което усмихва зрителя и остава красива следа в ума му.

“Самотни персонажи” е може би едно от представленията, в което четвъртата стена между сцената и публиката я няма, защото никога не е била съградена. То е представление толкова близо до зрителите, до теб самия, че чувстваш, че живееш на сцената, че си един от главния герои и сега най-после говориш откровено какво е вътре в теб. Разкрит си!

“Самотни персонажи” е първото представление на режисьора Васил Дуев, което му носи “А’АСКЕЕР 2013” в категория “Изгряваща звезда”, “ИКАР 2013”, отново в категория “Дебют” за автор и режисьор и Награда за полет в изкуството “Стоян Камбарев” 2013.

Всичко започва, както те го наричат, „от коридорите на Натфиз” и може би благодарение на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев, в чийто клас учат повечето от тях. Текстовете и идеята проблясват в ума на самия Васил. Той събира младите и ентусиазирани абсолвенти и заедно тръгват по пътя към Театрална работилница “Сфумато”. Там, където печелят „Малък сезон” през 2012 година и така от тогава „Самотни персонажи” изпълва своята петилетка в репертоара. През годините актьорите и героите им развълнуват и зареждат хиляди зрители в цяла България. А днес „Самотните персонажи” ще отпразнуват своята златна сватба.  Това си е голямо постижение! Честито 50!

П.С. Може би и преди всичко това е представление, което е толкова добро, защото е направено и се играе с голяма любов към и за зрителите! Вълнението, че си там на първи ред е тъй силно и заради срещата с актьорите след представлението. Ще ви споделя един личен спомен за първата ми среща с тях, когато нямах смелост и думи, с които да говоря и да им кажа колко много ги обичам. Тогава очите ми говореха повече. Но там на реда пред мен искрено завидях на младото момиче, което смело и емоционално им разказа, че  e взeмала най-важните и добри решения в живота си именно след като е гледала „Самотни персонажи” . И се завръща всеки път в “Сфумато ” щом си е в България…

Тревогата на времето… предопределен да работиш с натрупано в предишни векове… без гаранции, че ще отидеш по-нататък от прадедите си…. ти си едновременно (с) всички и (с) никой… когато си с хората застига те пак самотата… търсиш спасение през книги… филми… музика… някой от противниковия пол (…) дали си творец на творбите си или творци са си те… и те сътворили са тебе… не знаеш(…) дали съм… само в изкуството… или и там… съм сам…и не съм. – Васил Дуев (автор, режисьор и актьор)

Бъдете вдъхновени и мечтайте!

Постановъчен екип:

Автор: Васил Дуев
Авторски спектакъл: Васил Дуев 
Участват: Василена Винченцо, Весела Бабинова, Васил Дуев, Петко Венелинов, Христо Ушев, Ивайло Драгиев

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here