5 умения, които можем да научим от театъра

0
0

Щом четеш материал от този сайт, навярно вече си убеден, че театърът може да ти даде много повече от увлекателно артистично изживяване в театралния салон. Независимо от коя страна на сцената се намираме, знаем, че театърът вдъхновява и учи през призмата на изкуството и всеки, който му се отдаде, със сигурност ще открие едно богатство от ценности, способности и качества.

Театърът разкрива пътища към безброй светове и житейски превъплъщения. Именно това го прави и много добър учител в живота. Затова и почти във всяко училище или университет има кръжок по театрално изкуство или студия, където млади таланти могат да развият своите качества. Като тук не става дума само в артистично измерение, а и за онези умения, които неизменно ще са нужни на всеки човек в неговото личностно и професионално израстване. О, да, театърът може да възпита много ценни качества и умения у всеки, който го избере за негов житейски пътеводител. Аз ви давам поне 5:

Умение за работа в екип

Излишно е да споменавам колко е важен добрият екип в театралната професия. Зад всяка постановка и всяко театрално участие стои един отбор юнаци, всеки със своята компетенция, заради които зрителя вижда една цялостна и завършена магия на сцената. Тук няма място за егоцентризъм – всеки зависи от всеки, затова всеки трябва да работи добре с всеки. Ако отборната игра ти куца, определено можеш да се довериш на театъра, да те научи на това – онова.

Увереност при публично говорене

Може да не си от типа хора, които обичат да са център на вниманието, или да говорят пред публика. ОК, няма проблем. Но поне веднъж в живота може да се наложи, срам не срам, да кажеш нещо на висок глас на повече хора, да се представиш и т.н. Затова в арсенала с умения не е лошо да имаш една увереност при публично представяне. А в това отношение няма по-добър учител от театъра.  Това е ценно качество, което може да ти послужи при интервюта, бизнес срещи, презентации, речи.

Да ръководим, или да бъдем част от проект

Всяко начинание би могло да се счита за проект. В проекта участват един или повече тима, които работят заедно, имат краен срок, определен бюджет и цел, към която се стремят. Така е и при театралните произведения – имаме екип, бюджет, дата за премиерата и целта е да вдигнем препълнения салон на крака и инвестираните средства и усилия да бъдат възвърнати. Театърът е перфектното училище за Project Management, както е модерно да се казва.

Работа с малък бюджет / Стойността на упоритата работа

Всички знаем, че в театъра парите винаги са малко. Работата с ограничен бюджет неминуемо води до високи нива на креативност в процеса на работа. И тук театърът е властелин. Макар и с малко средства, всяка сцена е богата. Ако не със скъпи декори, то поне със сърцатата игра на актьорите. Може да не разполагаме със скъпа техника, но пък знаем какви чудеса може да сътворят два прожектора и малко музика. Да направиш много с малко не е никак лесно, но това е много ценно качество, което би те изстреляло високо в професионалните висини.

Справяне с извънредни ситуации

Много характерно за театъра е, че всичко може да случи. Някой може да си забрави репликата, светлините да не работят, сценичния ти партньор да не влезе и какви ли не още гафове. Но шоуто трябва да продължи. Трябва да запазим самообладание и да импровизираме, убеждавайки зрителите, че всичко е под контрол. Този тренинг би бил изключително ползотворен когато клиенти, шефове, техника или дори природните сили нарушат баланса ни в живота.

Не казвам сега всеки да се втурне да става театрал. Театърът може да бъде част от живота ни по един много деликатен начин – да посветим свободното си време на участие в някоя театрална студия, да четем за театъра, или просто да идем на театър. Можем да се учим от всичко, а театърът е един много добър избор за това.