5 театрални събития преди коледните празници

0
0

Остават броени дни до коледните празници, когато всички ще се отдадем на почивка, обилно хапване и очаквани срещи с приятели и роднини. Но точно преди дългата отпуска, през която ще прекараме часове пред телевизора с канелени коледни филми, можем да се възползваме от последните за годината театрални събития в столицата. Ето и нашите предложения:

1. „ПРЕСЕЛЕНИЕТО 1829“ по Балчо Нейков – започваме ударно още тази вечер. Премиерния спектакъл на студенти от магистърска програма „Актьорско майсторство за театър и кино“ и студенти от бакалавърска програма „Актьорство за драматичен театър“ с худ. ръководител проф. Пламен Марков ще се играе от 19:00 часа в Учебен Драматичен Театър НАТФИЗ. Преселението от 1829 г. след Одринския мир на триста хиляди българи от югоизточна България в новозавоюваните руски губернии е едно от най-драматичните и в същото време непознати събития в нашата история. Новоосъзнаващата се българска етническа общност е изправена пред изключителни катаклизми. Всичко е като за първи път за нашите предци. Преселението към териториите на днешна Украйна, Молдова, Влашко, е масово и всенародно, а тези времена събуждат страсти, отчаяния и прозрения.

2. „Питър Пан“, Театър „София“ – Приказката за летящото момчето от Невърленд е тази вечер от 19:00 часа. Ако имате малчугани или просто искате да се пренесете в друг свят, това е вашият избор. Мюзикълът на Театър „София“ завладява с красиви костюми, романтични дуели на пиратски кораб, чудесни песни и актьорски изпълнения.

BIG_BIMG1_4947

3. Nedrama, Документален ден – На 18 декември от 19:30 часа „Студио Реплика“ ни дава възможност да надникнем в открита репетиция на спектакъла “Фитнес”. Постановката е проект на Ирина Андреева, Тони Карабашев и Боряна Пенева. След репетицията ще се проведе и дискусия с присъстващите.

4. „Приятелки мои“ от Симон Шварц и Теди Москов – Москов ще ни очарова с новата си премиера в МГТ „Зас канала“ на 20 декември от 19:00 часа. Пиесата е по филма на Пиетро Джерми и Марио Моничели „Приятели мои“. Симон Шварц и Теди Москов са преработили филма за смешни жени – Мая Новоселска, Светлана Янчева, Христина Караиванова и Албена Михова. Очакваме го с нетърпение!

5. „Рибарят и неговата душа“, Театър 199 „Валентин Стойчев“ – На 22 декември е 10-тата годишнина на постановката „Рибарят и неговата душа“ от Оскар Уайлд. Постановката е на Мариус Куркински и щом се играе 10 години, значи има защо.

Снимка: Театър 199 "Валентин Стойчев"
Снимка: Театър 199 „Валентин Стойчев“

Очакваме и Вашите предложения за предстоящите дни!