5 театрални факта за Джъд Лоу

0
0

Чаровен, красив и невероятно талантлив… Част от описанието на един от любимите ни британски актьори – Джъд Лоу. Гледали сме го в комедии, трилъри, драми, а напоследък и в сериали. В ролята му на „Младият папа” Лени Беларно се насладихме на невероятната игра на Джъд Лоу, както и на уникалния му тандем с режисьора Паоло Сорентино. Свикнали сме да го виждаме в амплоато му на кино актьор, но освен на екрана той е невероятен и на театралната сцена. Ето и някои интересни театрални факти.

  1. Родители в театъра

Въпреки че родителите му не са актьори, те все пак решават да се развиват в тази сфера. По този начин откриват своя театрална компания във Франция.

  2. Да изоставиш театъра заради киното

Джъд Лоу започва да играе в Националния младежки музикален театър (NYMT), но напуска на 17, за да участва в сериала „Фамилия”. През 1987 г. се завръща, за да изиграе няколко от първоначалните си роли в театъра. Все пак любовта към сцената го придърпва отново към салона.

  3. Благотворителност

Дори занимавайки се с благотворителност, отново е свързан с театъра. През 2006 г. Фрост и Лоу режисират шекспирова пиеса за децата от сиропиталище в Африка. Това се казва театър в помощ!

Доктор Фауст   4. Театрални постановки

Участва в над 20 постановки, които изиграва на сцената на множество театри, сред които Бродуей, Donmar Warehouse, Young Vic Theater, Broadhurst Theater и др. Участва както в английски, така и в американски театрални постановки. Сред най-значимите му роли са Доктор Фауст, Ион, Хамлет, Хенри V.

 
  5. Шекспир х2

През 2009 г. Джъд Лоу се завръща на сцената в ролята на Хамлет. Играе постановката първо пред английската публика в Wyndham’s Theather, а след това и пред американската – в Broadhurst Theather в Ню Йорк. За огромно съжаление най-вече на критиците, които имали негативно отношение, Джъд Лоу се справил невероятно с тази роля. Публиката и на двете сцени останала очарована, а критиците нямало как да не похвалят подобно представление. За постановката дори BBC се включили с рецензия. Режисьор е номинираният с множество престижни награди Майкъл Грандадж. Самият Джъд Лоу смята, че това е роля, която трябва да изиграе, преди да навърши 40 г. На 36 г. успява да влезе в собствената си възрастова граница.

В Хенри V отново сме свидетели на същия автор, същия режисьор и главен актьор. Определено тази комбинация се оказва силно печеливша. Както Хамлет, така и Хенри V, се оказват подходящи герои за Джъд Лоу. Критиците отново са възхитени, а публиката е на крака. Действието този път се развива на сцената на Noel Coward Theater в Лондон.

Хенри V

Джъд Лоу определено се справя успешно с театъра, затова и ние нямаме търпение да видим следващите му прозвища на сцената. Според медиите вече има и няколко запланувани представления. Част от бъдещите му проекти е постановката Obssesion, която ще изиграе на сцената на Barbican Theater през май 2017 г. Представлението е нова сценична адаптация на филма на Висконти Obssesion (1947) по текст от романа „Пощальонът винаги звъни два пъти” на Джеймс Кейн. Определено ще е постановка, която ще си заслужава.