5 стъпки как да организирате ходенето на театър

0
0

В началото на театралния сезон изборът на постановка, която да ви грабне, е още по-богат от обикновено. Решението какво да гледате – също. Все пак цяло лято сте чакали театрите да отворят врати и да се настаните удобно в кадифените столове пред сцената. За да направим малко по-лесно първото ходене на театър за сезона, ще ви дадем няколко лесни съвета:

1. Не винаги най-популярните спектакли са подходящи за вас

Често ставаме жертва на „информационния поток“ и решаваме, че трябва да гледаме най-новите постановки или тези, за които се говори най-много, или имената на „мечките“ актьори ни привличат. Това, че един спектакъл е популярен и „всички“ са го гледали, не значи, че той ще допадне и на вас. Затова преминете към точка 2 преди да направите избор.

2. Намерете допълнителна информация за спектакъла от независим източник

Преди да преминете към закупуване на билетите за някоя постановка, прочете няколко ревюта, интервюта и мнения за спектакъла. Информацията, която сайтовете на театрите дават, обикновено е кратка, субективна и недостатъчно описателна. За да добиете представа дали дадена пиеса би допаднала на вкуса ви, може да потърсите материали за нея в различни блогове, сайтове и медиите, както и, разбира се, оценки на ваши приятели, които вече са гледали спектакъла. Така ще съберете обективни мнения на различни хора, защото, добре знаете, изкуството се ражда от отражението в неговите последователи.

3. Купете билети за спектакъла достатъчно рано

Много представления, особено на камерна сцена, се радват на голям успех и билетите за тях свършват много бързо. Ако сте избрали вашия спектакъл, купете билети скоро след пускането им в продажба, за да сте сигурни, че ще успеете да гледате любимите актьори на любимата сцена.

4. Помислете за цялостното преживяване

Ходенето на театърът обикновено не свършва след излизането от салона. Това е цял ритуал, който споделяме с приятели и близки, и който продължава с разходка или в ресторант, бар и др. След като изберете постановката и деня, направете резервация за заведението, в което сте решили да отидете. Особено ако спектакъла е в края на седмицата е много вероятно да не намерите желаните места и това да помрачи удоволствието от преживяването.

5. Дори да не ви хареса постановката, не се отчайвайте

Понякога, дори да смятаме, че постановката, която сме избрали, ще ни хареса, може и да не е така. Ако сме отишли с големи очаквания, може да останем разочаровани от сюжета, от режисурата, от актьорите… Това обаче в никакъв случай не значи, че да ходиш на театър, не е хубаво. Затова не се отчайвайте и преминете към следващата постановка, която ще ви разсмее, разплаче и разтърси из основи, докато не си кажете „Обичам театъра!“.