5 постановки за коледен подарък

0
0

Всяка година по същото време идеите за подаръци са безброй и моловете са пълни. Ами театрите? Изкуството със сигурност има какво да ви предложи, с какво да ви развълнува и замисли. Дадохме ви няколко причини защо да подарите билет за театър, а сега ще ви препоръчаме постановките, с които може да зарадвате свой близък, а защо не и себе си, за коледните и новогодишни празници.

„Вдигай завесата“

Представлението всъщност е камерно, предвидено за сцена-клуб МаксиМ в Театър „Българска армия“, но за празниците театърът е решил да зарадва публиката с възможността емоцията на шеметната комедия да бъде споделена с много повече хора на голяма сцена. На 29 декември от 19 ч. ще видите Стефка Янорова, Антоанета Добрева – Нети, Пламена Гетова, Луизабел Николова и Сабина Коен. „Вдигай завесата“ се играе в над 40 страни, а авторът Питър Куилтър постига огромен международен успех със своите произведения.

„На ръба“

Ако ви се живее, а не ви се живурка, гледайте „На ръба“ предновогодишно – 30 декември, 19 ч. на сцената на Народния театър. Актьорите, които наброяват поне 21, също посрещат новата година, макар и не точно така, както би им се искало. Постановката също не е точно постановка, просто не се вписва в рамките на жанра. Изживяването от нея е кинематографично – кадрите се сменят един след друг, сцените се развиват успоредно, няма главни и второстепенни роли, но има една действителност, която, макар и преувеличена, си е все пак действителност и то чисто българска.

„Семеен албум“

Коледа е време за семейството. Защо не надникнете и в дома на Пони (Герасим Георгиев – Геро) и Сис (Владимир Пенев), които живеят сами в голяма красива къща на сцената на Младежки театър. Това е спектакъл, който разказва житейската история как хората си отиват с една тайна от нас, докато дойде времето, в което започваме да я откриваме сами, казва режисьорът и автор на текста Малин Кръстев. Постановката е с Аскеер в категория „Съвременна българска драматургия“ и Аскеер на Герасим Георгиев – Геро в категория „Водеща мъжка роля“. А защо, може да се уверите сами на 10 януари от 19 ч.

„Това не е хамлет“

Нестандартно представление, което НЕ е класически издържаният Хамлет – актуални и винаги емблематични са само текстовете. На 14 януари от 19 ч. може да гледате един своеобразен експеримент, спечелил Малък сезон 2016-та на театрална работилница „Сфумато”. „Лудешко препускане”, както го определя сам младият режисьор Боян Крачолов. Той умело ви завърта в него и за миг забравяте реалността. Спектакъл по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и други е в изпълнение на двама млади талантливи актьори – Иван Николов и Димитър Крумов.

„Малката морска сирена“

Едно от най-новите заглавия в Театър „София“ е „Приказка за радостта да гледаш нагоре, към небето, да виждаш цветовете, осветени от слънцето… с очите на дете. Приказка за доброто, което понякога боли.“ Със сигурност не твърдим, че представлението е подходящо само за деца – все пак голяма част от възрастните за щастие са запазили детското в себе си и вярват във вълшебствата. Техен свидетел можете да станете на 15 януари от 11 ч.

Екипът на LoveTheater.bg ви пожелава светли празници, изпълнени с усмивки, доброта и магия, за които може да допринесе и театърът 🙂