5 неща, които не знаете за Колин Фърт

0
0

Колин Андрю Фърт е британски театрален и филмов актьор, носител на редица награди, от които „Златен глобус“, „Оскар“, две награди „БАФТА“, две „Европейски филмови награди“ и др. Едни от най-известните филми, в които участва, са „Валмон“ (1989), „Влюбеният Шекспир“ (1998), „Дневникът на Бриджит Джоунс“ (2001), „Момичето с перлената обица“ (2003), „Речта на краля“ (2010) и разбира се, любимият, поне за мен, сериал от 1995 г. „Гордост и предразсъдъци“ по романа на Джейн Остин.

Colin Firth in Pride and Prejudice, 1995
Колин Фърт в „Гордост и предразсъдъци“, 1995

1. Израснал е в Нигерия

Въпреки че е роден в Грейшот, село в Южна Англия, Колин се мести за първи път в Нигерия, когато е само на няколко седмици. Причината е, че и двамата му родители са учители, които трябва да заминат да преподават в Африка. Той живее там, докато става на 4, след което се връща обратно със семейството си в Хампшир. Малко по-късно любимият ни британец заминава за САЩ, където живее до 10-годишна възраст.

2. Не толкова добри оценки

Макар и с двама родители с кариери в академичните среди, самият Колин не се справя толкова добре в училище, особено когато става въпрос за математика или наука. Всъщност той дава публично изявление за това как никога не се е радвал особено на престоя си в училище, чак до колежа, когато е могъл да се фокусира върху актьорската игра: „Спомням си един доклад от изпита по химия, на който учителят беше повишил действителната ми оценка поради това, че съм написал името си правилно„.

3. Скрит талант

Колин Фърт участва в „5 факта за мен“ в списание People, в което разкрива, че един от скритите му таланти е стрелбата с лък. Историята на този скрит талант започва като хоби, докато той ходи на училище. Когато започва да улучва всички мишени много по-точно от своите съученици, разбира че всъщност е доста добър в това.

4. Наистина любов

Един от моите любими филми с високия британец, а предполагам и от вашите, е филмът „Наистина любов“ (Love Actually) от 2003 година. Във филма се преплитат няколко сюжета с различни герои, като в този на г-н Фърт виждаме пораждането на романтична история между него и героинята на Лусия Монис – португалка, която не говори английски. Двамата споделят една забавна и очарователна сцена, в която скачат в езеро, за да спасят неговия роман, чиито листа вятърът е разхвърлял във водата. Това, което не знаете обаче е, че всъщност езерото от сцената е било дълбоко само 18 инча. Затова и на двамата актьори се налага да ходят на колене в плитката вода и да се преструват, че плуват. За голямо съжаление на Колин, езерото се оказва свърталище на множество комари и той бива толкова лошо ухапан, че се налага да потърси медицинска помощ.

Colin Firth in Manhattan magazine
Колин Фърт в сп. „Манхатън“

5. Г-н Дарси

Фърт се запознава със славата, когато решава да участва в телевизионната адаптация на романа „Гордост и предразсъдъци“, през далечната 1995 година. Седмичните епизоди на сериала привличат аудитория от около 10 милиона зрители, а с ролята си на ироничния и потаен г-н Дарси става любимец на много женски сърца. Тази роля открива пред актьора редица възможности, включително и ролята му като Марк Дарси в поредицата „Дневниците на Бриджит Джоунс“. Тези, които са гледали и двете адаптации, знаят, че разликите между двамата Дарси изобщо не са толкова големи. Всъщност, ролята му като Марк Дарси е избрана не случайно. И той, както героят му от „Гордост и предразсъдъци“, се слави с осъдителния си характер, лекия цинизъм и склонност към ирония, снобските обноски, привидният егоцентризъм и най-вече със способността си за искрена и дълбока любов.

 

Източник: Fame10