5 млн. лева повече за театрите и оперите у нас

0
0

Театрите и културните институти в музикално-танцовото изкуство ще получат допълнителни 5 млн. лева. С тези средства субсидията им ще бъде увеличена, а парите ще дойдат от преструктуриране на разходи в бюджета, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

В началото на този месец Министерството на културата предложи промени в начина, по който се определят сумите, доплащани от държавата до реалната стойност на билетите в сценичните изкуства. Проект за постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане, предвижда изчисляването им да става на база 1 лев реализиран приход, а не продаден билет, както беше досега. Той засяга държавните театри, опери, филхармонии, балети и фолклорни ансамбли.

Заради финансовите ограничения някои от културните институции в момента изпитват затруднения дори да плащат заплатите на заетите в тях, но от министерството уверяват, че няма да допуснат напрежение сред артистите. С отпускането на допълнителните пари, ще бъдат подсигурени възнагражденията.

Източнок: dnevnik.bg