5 филма по пиеси, които да запълнят лятната дупка в театралната ни мания

0
0

По време на летния сезон за театралния любител е трудно да задоволява обичта си към сценичните изкуства. Малко са възможностите, а и в жегите е жизненоважно човек да избяга някъде на сянка, по възможност в обсега на морски бриз. Затова ние Ви предлагаме няколко идеи за филми по пиеси, чрез които и през лятото да ни замирише на театър.

Франки и Джони„Франки и Джони“ – Адаптирано за екран от Терънс МакНали по собствената му пиеса, с Мишел Пфайфър и Ал Пачино в центъра на всичко, едва ли е нужно повече да Ви убеждавам. Историята се върти около двама души на средна възраст, за които любовта е доста плашещо и болезнено нещо. Филмът е изпълнен с изключителна лекота и достоверност. Ролята на Пачино е едновременно толкова комедийна и стопляща сърцето, че е трудно да се опише – трябва да се гледа.

Трамвай "Желание"„Трамвай „Желание“ – Класика на повече от половин век. Известната пиеса на Тенеси Уилямс дори на сцената рядко постига итензитета и дълбочината на прочита, в който участват Марлон Брандо и Вивиан Лей. Самият автор на пиесата изготвя и сценария, а съвместната му работа с режисьора Елиа Казан създава филм, който се превръща в култ. Брандо, по дяволите. Брандо.

Ваня на 42-ра улица

„Ваня на 42-ра улица“ – Забравете какво правите в момента и си пуснете този филм. Наистина веднага. Не просто Чехов. Не просто „Вуйчо Ваньо“. Начинът, по който се потапяте във филма, водени за носа от възприятията  си, е нещо което всеки трябва да преживее. Самото действие се развива в стар, изоставен театър. Уолъс Шон и Джулиън Муур ни превеждат през голямата Чехова пиеса с лекотата на професионализма си. Да се чудиш защо тя чак сега започна да взима награди.

Опасни връзки

„Опасни връзки“ – За тези, които не успяха да преживеят „Квартет“ на Явор Гърдев, и за тези, които го обожават и нямат търпение отново да го гледат, предлагаме доза успокоителни. Великата филмова класика с Глен Клоуз, Джон Малкович и Мишел Пфайфър, също в основата си държи романа на Лакло, но този път драматургът е друг – Кристофър Хемптън. Актьорският състав поглъща зрителя като вакуум. И всичко останало остава извън нашия контрол.

Есенна соната

„Есенна соната“ – Филмът на Ингмар Бергман, с Ингрид Бергман (без роднинска връзка) и Лив Улман (женена за режисьора и наскоро сама заснела филм по велика пиеса – „Госпожица Юлия“) е заснет с изключително кинематографско майсторство. Изследвайки пречупената връзка между майка и дъщеря, филмът е манифест на великия гений на Бергман, който е едновременно и автор на пиесата, и режисьор. Няма и едно нещо в този филм, което да не е изключително, затова ви предлагаме да се подготвите с него за есента, която иде с прохлада и театрални премиери из цялата страна.

За премиерите из София и страната, които очакваме през новия сезон Ви разказваме тук и тук.