3 варненски постановки гостуват в София

0
0

Студеното зимно време дава полет на мислите ми към слънчевите дни и морето. Но понякога стават чудеса и морето идва при нас. Да, дори и през зимата, за да ни усмихне и стопли, макар и само душевно. Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще зарадва публиката в София с гостуването си през февруари. Трупата на театъра можем да видим на три различни столични сцени с три различни постановки:

8 февруари в Сатиричния театър от 19:30 ч. ни очаква „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников, но в малко по-различен прочит. Известният актьор и режисьор Стоян Радев Ге. К. посвети постановката на 95-годишнината на Варненския театър, обвързвайки я с историята му, както и въобще със съдбата на артиста. Неговият прочит определено е по-различен от всички познати досега интерпретации на творбата, които акцентират единствено върху будещото смях чуждопоклонничество на българина. Чувството за хумор, без да е спестено, сега придобива нов отенък.

Режисьорът споделя, че пиесата го вълнува заради копнежа, който носи и който е напълно съпоставим със стремежа на съвременния човек да реализира себе си и децата си на друго, различно, по-добро място. Той си представя, фантазира си, изгражда във въображението си това място като красиво и светло и никой не може да го осъжда, защото всички имаме подобни пориви.

На 9 февруари още една класическа творба, но този път на френския автор Молиер, ще приповдигне настроението в Театър „Българска армия“ от 19 ч. „Брак по принуда“ е под режисурата на проф. Пламен Марков. Спектакълът е наситен с чувството за хумор, характерно за онова време. Впрочем не само за него. Молиеровите фарсове, в които лесно може да се открият аналози с днешния ден, въздействат като съвременни ситуационни комедии, така че зрителят със сигурност ще се забавлява.

Брак по принуда

Варненската трупа завършва своето софийско турне на 10 февруари с „Едноокият цар“. От 17 и 20 ч. в ТР „Сфумато“ можем да станем свидетели на един непознат за България жанр – Observational comedy, комедия на наблюдението. Жанрът води началото си от комедийните stand up актьори, които избират банална или несъществена тема, върху която да концентрират вниманието си и върху която да реализират обобщения.

Отправна точка на конкретната история, чийто режисьор е Петър Денчев, е семейна вечеря у полицая Давид. Неговата съпруга е поканила на гости приятелката си от младостта заедно със съпруга й. Съпругът е загубил едното си око по време на протест, а виновник за инцидента се оказва домакинът… Как ще се развие историята ви препоръчваме да разберете сами.

Едноокият цар

И не забравяйте, че за да победите студа, е добре да се движите повече! Препоръчваме да е из театралните салони 🙂

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here