„28 пъти кино“ с Ясен Атанасов и едно нарочно изгубване

0
0

За поредна година Международният филмов фестивал във Венеция покани 28 млади киномани. Всички те имаха честта да бъдат членове на журито в селекцията „Giornate degli Autori“ за младо европейско кино.

Ясен Атанасов успява да подаде своите документи и да запише нужното за кандидатстване видео 1 ден преди крайния срок на инициативата „28 пъти кино“. Два месеца след това, благодарение на „Дом на киното“ и „София Филм Фест“, Ясен, който е студент по актьорско майсторство в НАТФИЗ, клас проф. Ивайло Христов, се озовава във Венеция.

Не знаех какво да очаквам. Аз обичам да се срещам с много хора, млади хора. Имаше по един представител от всяка европейска държава. Имахме 1-2 дни да се опознаем и след това започна цялата приятна лудница – срещи с режисьори, уъркшопи, дискусии… По време на фестивала градът не спи.

Беше ми интересно, че непрекъснато имаше какво да се върши и срещаш много хора с различни мнения. Филмите, които трябваше да изгледаме и от които да изберем 1, на който да връчим нашата награда за най-добър филм, бяха общо 11.

Спечели го френският филм „Real Love“. Благодарение на първото място, получава зелена светлина да бъде излъчен във всички кина, част от Europa Cinemas.

Избрахме го, защото беше най-професионално направен. Двете главни героини, те бяха от семейство минаващо през развод, имаха доста тежки роли, но не бяха професионални актриси. Режисьорката Клеар Бъргър беше с опит зад гърба си, но в нашия топ 5 имаше и режисьори, на които това беше първи филм.

Ето какво още ни сподели Ясен за фестивала:

Филмите в главната селекция на La Biennale di Venezia бяха на много високо ниво. Успях да изгледам 10 от общо 21. Имаше такива, които ще станат типични американски блокбъстъри, бяха много добри.

Начало на цялата селекция беше дадено с „First man“ на Деймиян Шазел. В него става дума за експедицията на Нийл Армстронг (в ролята – Райън Гослинг) до Луната.

Фестивалът спечели „Roma“ на Кларон. Имаше филми, които ми харесаха повече, но този също беше много красив и смислен.

Новият филм на Братя Коен „The Ballad of Buster Scruggs“ взе награда за най-добър сценарий.

„The Favourite“ на Йоргос Лантимос ми беше фаворит. Става въпрос за Кралица Ана, в лицето на Оливиа Колмън, която взе наградата за главна женска роля.

Уилям Дефо, който играе Ван Гог в „At Enternity’s gate“, получи награда за главна мъжка роля.

Извън фестивалната селекция филмът на Брадли Купър „A Star Is Born“, където той играе главната роля заедно с Лейди Гага, също направи голям фурор.

Част от фестивала беше и LUX Prize – друга селекция, чиито филми са със социална насоченост. Бяха избрани 3 ленти от Европейския парламент, на които младежкото ни жури става посланик в държавата, от която всеки е. „Styx“, „Woman At War“ (много чаровен исландски филм) и „The Other Side Of Everything“ (впечатляващ документален филм за превратите в Сърбия) предстоят да бъдат прожектирани в 7 български кина и да водя дискусии за тях.

42090775_2066139790104050_4099457777640931328_n (1)

Попитахме Ясен за неговата мечта. Сподели ни, че все пак се е поблазнил от мисълта след години да се озове на червения килим на фестивала. И не само. Иска да обиколи света и да помага на хора. Иска да случва положителната промяна, която все повече хора разбират, че е не просто изход, но и ново начало.

Освен, че обича да пътува, Ясен обича и да се губи. Началото на миналия август стартира проекта „Да се изгубиш нарочно“ заедно с Крис Захариев и Анастас Шипков.

Първоначално имахме идея как да обиколим България, но нямахме точен план. На случаен принцип, с губене и случайни посочвания на картата се озовавахме на много красиви и малко познати места. Имахме хубава техника за снимане и се получи красиво.

Така създадохме уеб сериала „Да се изгубиш нарочно“. Той е проект за това как да обикнеш България. „Дом на киното“ повярваха в нас и ни дадоха възможност да го излъчим на техния голям екран.

Направихме нещо позитивно, виждам, че има някаква промяна. Хората осъзнават какво имаме в България и пренебрегваме. Аз съм горд, че съм българин и искам да правя подобни неща.

Данаил Колев сглобява пъзела от приключенията на Ясен, Крис и Анастас и го превръща в пълнометражен филм, който става част от предстоящия фестивал CineLibri. Имате възможност да се изгубите нарочно на 12 октомври, 19:00 ч. в Дом на киното. Пълната филмова програма на CineLibri може да видите ТУК.