25-то издание на фестивала “ВАРНЕНСКО ЛЯТО” – ТЕАТЪРЪТ НА ВЪОБРАЗЕНИТЕ СВЕТОВЕ

0
0

Морската ни столица Варна за 25-ти пореден път ще стане домакин на международният театрален фестивал “Варненско лято”. Тази година от 1 до 11 юни темата ще бъде ” Театърът на въобразените светове”, а по повод юбилейното издание организаторите са подготвили спектакли от три континента.

Варненско лято

Репертоарът на най-голямото международно събитие за сценични изкуства в страната включва 41 заглавия, на които зрителите ще могат да се насладят в рамките на 11 фестивални дни. Девет са спектаклите в основната българска селекция на фестивала. Тя продължава традицията, поставена още от първото му издание през 1993 година, да извежда значимите постижения на националната ни сцена през актуалния сезон. Първото заглавие от българската селекция е „Името“ от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер, носител на наградата „Икар” 2017 за най-добър спектакъл. Режисьорът Здравко Митков поставя за сцената на Сатиричния театър успешната съвременна френска комедия с актьорите Михаил Билалов, Николай Урумов, Ана Вълчанова (номинация за „Икар” 2017 за поддържаща женска роля) и др.

Новата френска драматургия намира място във фестивалната програма и с пиесата на световноизвестната авторка Ясмина Реза с „Богът на касапницата“ от афиша на Народен театър „Иван Вазов“. Постановката на Антон Угринов събира актьорски квартет от висока класа – Александра Василева, Владимир Карамазов, Радена Вълканова и Юлиян Вергов, с номинации за наградата „Аскеер“ 2017, включително за най-добър спектакъл.

Богът на касапницата

Народният театър присъства във фестивалната селекция с още едно заглавие – „Ничия земя“ по сценарий на известния филм на босненския режисьор Данис Танович, носител на „Оскар“, „Златен глобус“ и други. Стоян Радев открива актуалното звучене на тази история от войната в бивша Югославия. Той я превръща в реалистичен и вълнуващ разказ за това как човешката близост става жертва на обществените конфликти и дали именно тя не е онази сила, която може да ги надделее. Филип Аврамов и Валери Йорданов получават колективна награда „Икар“ 2017 за водеща мъжка роля в това представление.

За близкото и по-далечно минало говори и спектакълът на Театрална работилница „Сфумато“ – „Светлото бъдеще на битака“ с режисьор Иван Добчев. Той е театрална версия на книгата „Време секънд хенд“, за която беларуската авторка Светлана Алексиевич получи  Нобелова награда за литература миналата година. Книгата събира интервюта на „жертви и палачи“ по време на разпада на Съветския съюз и възникването на нова Русия.

Светлото бъдеще на битака

 

В дебрите на човешкото съзнание навлиза и представлението „Еквус“ на режисьора Стайко Мурджев, едно вече доказало се име от най-новото поколение български театрали. Той поставя за столичния Младежки театър знаменитата пиеса на Питър Шафър, която подобно на детективски разказ разгръща историята за един психиатър и неговия млад пациент. Спектакълът е с номинации за наградата „Аскеер“ 2017 за поддържаща женска роля (Станка Калчева), за музика, за режисура и за най-добро представление.Еквус

 

В българската селекция попада и интимното камерно представление „Една нощ с теб“ на режисьора Красимир Спасов с участието на  Стефка Янорова (номинация за „Икар“ 2017) и Георги Кадурин, както и хитът на варненската сцена „Влюбеният Шекспир“ – първата сценична адаптация у нас на известния филм на режисьора Джон Мадън, отличен със 7 награди „Оскар“. Постановката на Пламен Марков преплита герои, реплики и сюжетни похвати от пиеси и сонети на Уилям Шекспир, а за пищните исторически костюми Мира Каланова получава номинация за „Аскеер“ 2017.

И още две важни адаптации попадат в основната селекция на театралното „Варненско лято“. Едната е първата театрална версия на сцената на Театър „София“ на един от най-четените роман на всички времена – „Анна Каренина“ от Лев Толстой, за която Николай Поляков получава „Икар“ 2017 за режисура.

Анна Каренина

 

А другата е първият български вариант на знаменития бродуейски мюзикъл „Авеню Q” на сцената на Столичния куклен театър, поставен от американския режисьор Уест Хайлър съвместно с български екип и със специалното участие на певеца Рафи Бохосян.

Юбилейно, международната програма на фестивала включва 8 представления от три континента. За първи път той ще представи два жанра, причислени от ЮНЕСКО към световното нематериално културно наследство – традиционния китайски театър, наречен „пекинска опера“, в който е пресъздадена шекспировата трагедия „Макбет“ под заглавието  „Ужасената душа“.

Съвместно с международния музикален фестивал „Варненско лято“ ще покаже и съвременния фламенко спектакъл „Desplante“ с новата звезда на испанския танц, Едуардо Гереро. Двата фестивала се обединяват отново и за сателитната прожекция на спектакъла от Метрополитън опера в Ню Йорк – „Травиата“ от Верди с българската оперна прима Соня Йончева.

Специално по повода на фестивала ще гостуват представления на едни от успешните на международната сцена български режисьори, участвали още в първото издание на програмата и представящи се пред пълни салони и до днес. Това са „Жули, Жан и Кристин“ по „Госпожица Юлия“ на Аугуст Стриндберг с режисьор Маргарита Младенова (Театрална работилница „Сфумато“) и романтично-абсурдистката пиеса „Валентинов ден“ на руския съвременен драматург Иван Вирипаев, която Явор Гърдев постави през 2008 с Жорета Николова, Светлана Янчева и Валентин Ганев.Валентинов ден

 

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2017 се организира от Фондация „Виа Фест“ със сътрудничеството на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър. Реализира се в партньорство с Фондация „Арт Офис“, с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и на Обединена българска банка. Медийни партньори на фестивала са Българската национална телевизия, Радио Варна – БНР, Телевизия и в-к „Черно море“, Дарик Радио – Варна, Литературен вестник, Народно дело, Petel.bg, Градско списание, formalno.com, въпреки.com, Портал „Култура“ и ОРКА – студио – Варна.

За информация за всички събития от фестивалната програма и актуални новини, следете фестивалната интернет страница www.viafest.org, както и фестивалния профил във Фейсбук. 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here