25-ти Международен Театрален Фестивал в Сибиу

0
0

За десет дни – от 8 до 17 юни 2018 г. Сибиу (Румъния) се превърна в най-голямата сцена за изкуства в Европа. Театър, съвременен танц и цирк, изложби, конференции и семинари, пътуващи театри, концерти и други улични представления са част от 25-то издание на Международния Театрален Фестивал в града.

Фестивалът в Сибиу е най-многоликият в Румъния. В международен план се е превърнал в най-важния фестивал за изкуства в Европа заради своето многообразие, мащаб и качество на продукциите. Програмата тази година продължава богатата, културна традиция на най-високо ниво с над 500 събития в рамките на 10 дни. През 2015 г. директорът на фестивала Константин Кириак получава наградата на Министерството на външните работи на Япония за приноса си в развитието на културните отношения между Япония и Румъния. През същата година е отличен и с Наградата на Японската Фондация.

photo: Internet
photo: Internet

Сибиу е град с уникална атмосфера и богата история и винаги е приветствал грандиозни събития. За 10 дни фестивалът променя града и представя събития на повече от 70 места, сред които църкви, исторически обекти, кръчми, както и класически театрални зали. Откритите представления създават неповторима атмосфера и предоставят достъп на голям брой зрители до културния живот на града.

Прогнозите на продуцентите за тазгодишното издание са над 600 000 посетители. Фестивалът събира също така и най-голямата група доброволци в Румъния – общност от 600 души от страната и чужбина. Освен това всяка година над 200 журналисти и блогъри от Румъния и чужбина посещават събитието, за да го представят след това в много медии.

Foto Sebastian Marcovici
Foto Sebastian Marcovici

Акцент в румънската част от Театралната програма е „Червената принцеса“ – най-новият спектакъл на изключителния румънски режисьор Силвиу Пуркарете. Сценарият е адаптиран от кабуки пиесата на Цуруя Намбоку IV и е написан от Пуркарете. Вдъхновен от японската Кабуки традиция, режисьорът създава европейски спектакъл, използвайки текста, законите и пространството на театър Кабуки. „Червената принцеса“ е история за обсесивна любов, убийства, прераждане и отмъщение. В спектакъла мъже играят женските роли, а жени – мъжките.

photo:  Alexandru Condurache
photo: Alexandru Condurache

Други два грандиозни спектакъла на Силвиу Пуркарете са  „Метаморфози“ по Овидий и „Фауст“ по Гьоте.

На фестивала гостуваше и представлението от Молдова „Майстора и Маргарита“  по едноименния роман на Булгаков.

„Три сестри“ – продукция на театъра в Новосибирск с режисьор Тимофей Кулябин, беше излъчен и в София в рамките на „Световен театър“ на 9 юни. „Три сестри“ е шедьовър, поставен от режисьора изцяло на жестомимичен език, който превръща пиесата в истински екстатичен театър.

Още акценти в театралната програма бяха „Дървото“ на Театър „Один“ с режисьор Еуженио Барба и четенето на извадки от „Любовникът“ на Маргьорит Дюрас. Зрителите имаха честта да чуят части от романа в изпълнение на световноизвестната актриса Изабел Юпер. Юпер има над 100 филма в кариерата си и множество награди като: най-добра актриса на фестивала в Кан, награда от Международния Фестивал в Москва, награда от Кинофестивала във Венеция, както и много други. Румънският кино-режисьор Кристиан Мингиу води отворена дискусия с актрисата на 17 юни. Също така на фестивала бе излъчен филмът „Ел“, с който тя получи Златен Глобус, Награда Цезар и номинация за Оскар.

photo Carole Bellaiche
photo Carole Bellaiche

В рамките на 10-те фестивални дни също така бяха представени интересни постановки от Франция, САЩ, Япония, Норвегия, Германия, Китай, Дания, Израел, Молдова.

Част от Кино-програмата на фестивала бяха документалните филми „Островът Бергман“ на Мари Нирерьод. Филмът, заснет четири години преди смъртта на Ингмар Бергман, ни среща със световноизвестния режисьор и представя серия от интервюта с него. Още един филм за друг режисьор с международна слава е „Изкуството на невъзможното“. Лентата отправя поглед към театъра и творчеството на Еуженио Барба.

Може да бъде видян също документалният филм за Едгар Алан По от поредицата „Американските Майстори“ с Денис О‘Хара в главната роля.

Edgar-Allan-Poe
Edgar-Allan-Poe

Друг филм за Силвиу Пуркарете представя режисьора зад кулисите и неговите срещи с композитора и сценографа, с които работи – Василе Ширли и Драгош Бухагиар. Пътуването започва през 2017г. в Токио в Театър „Меторoполитън“ и завършва в Сибиу с „Червената принцеса“.

Още един интересен документален филм е „Записки от полето“  на Кристи Зеа. Това е филм-моноспектакъл с Ана Дивиър Смит. Актрисата представя осемнайсет истински истории на бивши и настоящи затворници, протестиращи и политици. Филмът е продуциран от HBO и е интересен поглед върху социалните проблеми.

Част от Танцовата програма на фестивала са Компанията на Мари Шуинар с „Йеронимус Бош: Градината на земните удоволствия“; „Палимпсест: Соло/Дуо“ на хореографката Мишел Ноарет, както и спектакли от Обединеното Кралство, САЩ, Япония, Южна Африка, Южна Корея, Молдова, Испания, Канада, Израел.

Акцент от Конференциите бяха срещите-разговори с Еуженио Барба, Изабел Юпер, Мишел Ноарет, японския кино-продуцент Хиросуке Имамура и много други.

Посетете Сибиу – градът, където културите на Източна и Западна Европа се срещат в един невероятен спектакъл!