Интервю с Живко Желязков

0
0

снимка на корица – Интернет

Между 6 и 8 ноември в София ще се проведе Българска танцова платформа, част от програмата на 13-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Платформата съдържа 13 от най-успешните и интересни продукции на български хореографи от последните години, сред които е и пърформансът „Синтетики“ –описван от създателя му, като „танцово представление за пластмасовия човек“.  Хореограф на „Синтетики“ е Живко Желязков, българският представител на съвременната изпълнителска сцена, който през 2018 г. попада в ежегодната селекция на мащабната танцова платформа “Aerowaves – Dance Across Europe”, отличаваща 20 имена на обещаващи хореографи от Европа.

Със „Синтетики“ Живко и екипът, с който той работи, повеждат зрителите в света на полиетилена, който плашещо напомня собствения ни свят – с нашите чаши за еднократна употреба за кафе, с нашите опаковки и прибори за хранене, с бутилките ни за мляко и детските играчки. За предизвикателството да интерпретираш една от най-болезнените теми на глобалния свят започваме разговара с автора на „Синтетики“.

Как може съвременното изкуство да допринесе в дебата по значими, мащабни теми като опазването на планетата?

Съвременното изкуство борави с широк спектър от изразни средства, защото взаимодейства с различни видове изкуства и това го прави много силен инструмент за фокусиране на общественото внимание към различни проблеми на съвремието ни. Това разпознаване и преживяване от страна на аудиторията може да се случи по различни начини, но целта е една, и тя е разбирането за проблема да става чрез сетивността на всеки по отделно. Опазването на планетата е едно от огромните предизвикателства пред нас днес. За да бъде преодолян проблемът на човека с обкръжаващата го среда, е необходима промяна на стереотипа, по който живеем. Това е много личен процес, който се случва в различен етап от живота и в различна дълбочина. Именно затова е много важно човек да може да се свърже лично с проблема чрез сетивността си, което както споменах, може пълноценно да се случи в залата, по време на представление.

Как протече подготовката за „Синтетики“ и с какви материали (видеа, текстове и др.) работихте, за да навлезете в темата с екипа?

Концептуалната разработка на проекта бе свързана с предварително проучване на проблема с пластмасата и необходимостта от внедряването ѝ в индустрията. Прочетохме много анализи за вредата върху природата и невъзможността да се намери категорично решение за рециклиране на вече произведения боклук. Оказа се, че има много екологични организации, които публикуват постоянно материали за това, но проблемът е, че в много голяма степен те остават просто един хвърлен информационен товар. Цялата тази информация, с която и самите ние за първи път се запознахме в хода на подготовка на проекта, беше пресъздадена в пърформанса изцяло чрез усещането на участниците в него. Бих се радвал, ако тяхното преживяване възбуди сетивността и на зрителите в залата по начина, по който възбуди и нас.

Успяхте ли напълно да избягате от употребата на пластмаса в продукцията и въобще възможно ли е това в настоящия момент? 

Изключително важно е самоосъзнаването, но решението на този проблем е свързан с осъзнаване на друго ниво. Всеки един от нас би могъл да ограничи консумацията на пластмаса, но за да може да я елиминираме изцяло, е необходимо обществено осъзнаване, такова, че да доведе до политически решения, които да направят промяната практически възможна. Защото знаем, например, че пластмасата е удобство, което улеснява ежедневието ни и също така е евтин материал, чието внедряване в производството развива икономиката. В този ред на мисли е изключително трудно човек самостоятелно да спре тази глобална вреда.

В представлението работите с млади колеги-танцьори. Как те гледат на темата и какво научихте едни от други и заедно?

В работния процес са изключително важни не само професионалните качества на екипа, а и споделянето на общи концепции за света и живота. Не мисля, че е случайно, че решихме да направим представление за пластмасата. Отношението ни към замърсяването е едно от нещата, които ни свързват.

Планирате ли следващи спектакли по сходни проблеми?

Проектите, които съм планирал като хореограф са в различна посока. Избягвам да планирам проекти много напред във времето, тъй като смятам за ценно човек да се захваща с тема, която го вълнува тук и сега. „Синтетики“ е в началото на сценичния си живот и ще се радвам, ако представлението допринесе за по-голямо осъзнаване.

Не пропускайте да преживеете пърформанса на 6 ноември, от 20.30 ч., на Сцена „Дерида“ (София, ул. Цар Самуил 32). Билетите (10 – 12 лв.) вече са в продажба на касите на Сцена “Дерида“. До 1 ноември 2020 г. е в продажба и общ билет за цялата „Българска танцова платформа” на стойност 50 лв., единствено  онлайн на EPAYGO.BG
(груповият билет не включва концерта на Иво Димчев).

***

Живко Желязков е хореограф, чийто представления гостуват във Ванкувър, Тел Авив (“Suzanne Dellal Center”), Йерусалим (“Machol Shalem Dance House”), Пекин. Спектакълът му “S INNER” е отличен с награда ИКАР 2017 г. в категория „Съвременен танци и пърформанс“. През 2018 г. Живко Желязков попада в ежегодната селекция на мащабната танцова платформа “Aerowaves – Dance Across Europe”, която отличава 20 имена на обещаващи хореографи от Европа.

 

***

 

концепция и хореография: Живко Желязков

Звукова среда и визуална идентичност: Иван Шопов

Фотограф: Мериан Николова (Фото-Корпус)

Костюми: Снежана Папазова

Продукционен мениджър: Атанас Маев

Асистент продукционен мениджър: Изабела Миткова

Участват: Елица Попова, Михаела Заимова, Радина Харизанова

 

***

Повече за представлението: http://antistaticfestival.org/project/synthetics/

Повече за Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ и Българска танцова платформа: http://antistaticfestival.org

Видео-тийзър на „Синтетики“: https://youtu.be/NefIsKmlwGg

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/648421359200083/

Промо-видео на фестивала Антистатик: https://www.youtube.com/watch?v=c65ToEuPh5w

Специален групов билет за всички представления от Българската танцова платформа (без концерта на Иво Димчев) единствено през платформата EPAYGO: https://epaygo.bg/6175445979

Снимки от цялата Българска танцова платформа, вкл. „Синтетики“: https://www.dropbox.com/s/m4pbe1zlavy6cm4/BDP.zip?dl=0