21-во издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”

0
0

Домъчняло ви е за тепетата? Е, вече имате сериозна причина да посетите Пловдив, а именно 21-вото издание на „Сцена на кръстопът”. Международният театрален фестивал стартира на 10 септември и продължава до 23 септември, а мястото е Драматичен театър – Пловдив. В таз годишното издание ще се насладим на наши и международни театрални постановки, които определено ще си заслужават вниманието ни.

Фестивалът ще открие представлението „Руски мармалад” PostChekhov, на Драматичен театър Пловдив, под режисурата на Владимир Гурфинкель. Освен него домакините са подготвили и още едно заглавие – „Момчето от последния чин”, където ще можем да видим Стефан Вълдобрев, Крис Шарков и компания.

Столичните театри също са подготвили селекция от представления, които през изминалия театрален сезон бяха високо отличени, както от гилдията, така и от публиката в препълнените салони. Народният театър „Иван Вазов” ще ни представи „Мнимият болен” от Молиер, както и „Последното изкушение” по мотиви от романа на Никос Казандзакис.

Пресътворени на сцената, ще видим текстовете на велики писатели, като Оскар Уайлд и неговата „Саломе”, режисирана от Диана Добрева, Самюъл Бекет и „В очакване на Годо”, с режисьорски дебют на Деян Донков, Н. В. Гогол и „Женитба” на Елена Панайотовва, Питър Шафър и „Еквус”, поставена от Стайко Мурджев, Жорди Галсеран – „Разговори с мама” на Венцислав Кулев. Театрална работилница „Сфумато” ще ни покаже „Оптически илюзии (Цирк)” на Катя Петрова, ще се посмеем на комедията „Името” на Сатиричен театър „Алеко Константинов” , а 80-годишния юбилей на Константин Илиев ще отпразнуваме с постановката му „Великденско вино” (Театър 199 „Валентин Стойчев”).  Столичният куклен театър ще ни зарадва с бродуейския мюзикъл за възрастни „Авеню Q”.

Извън столичните представления на фестивала ще видим „Госпожица Юлия” на ДТ „Адриана Будевска” – Бургас, „Цимбелин” на ДКТ „Иван Радоев” – Плевен, „Ако Роналдо беше Чехов” на ДКТ „Иван Димов” – Хасково, както и спектакъла на Теди Москов „Редки Тъпанари” на ДТ „Сава Огнянов” – Русе.

Няма как да пропуснем и младите таланти от НАТФИЗ, които ще са представени от вече абсолвентите на проф. Ивайло Христов, с шекспировата „Комедия от грешки”.

Безспорно това, което не трябва да пропускаме е гостуването на чуждестранните театри. След впечатляващата си миналогодишна изява, отново ще можем да се насладим на  The Festival Players Theatre Company, от Стратфорд на Ейвън, които ще изиграят емблематичната шекспирова пиеса „Веселите уиндзорки”. От Турция ще вземе участие Държавния театър на Измир, с постановката „Светии и грешници”. А актьорите от Лвовския академичен младежки театър „Лес Курвас” от Украйна ще ни разкажат историята за „Марко проклети или източна легенда”.

Съпътстващата програма на фестивала ще е още по-интересна с изложби, концерти, филми, литературни четения и купища фестивално настроение.

Повече информация за фестивала можете да намерите тук.

 

Програма

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here