20-то юбилейно издание на „Сцена на кръстопът”

0
0

Ако вече сте зажаднели за представления, ще трябва да почакате само още месец, защото през септември щепосрещнем нещо страхотно! Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” ще ни очарова с куп невероятни представления в културната ни столица – Пловдив. Вече 20 години фестивалът е едно от най-значимите театрални събития и част от културния афиш на древния и вечен град. От 10 до 23 септември Пловдив ще стане път и дом за едни от най-талантливите родни и чуждестранни актьори.

20-тото юбилейно издание ще е под надслов „Театърът безкрая”, защото за всеки любител този фестивал е един безкраен празник на театъра, а и коя друга дума би описала театъра по-добре от БЕЗКРАЯ.

Програмата на „Сцена на кръстопът” е готова, а изборът на представления ще ви впечатли. За начало на фестивала организаторите са поставили възобновеното представление „Възвишение” по романа на Милен Русков, режисирано от Иван Добчев. Ще видим и три премиерни спектакъла – „Вълци” под режисурата на Диана Добрева, представлението на Стайко Мурджев по текстове на Камен Донев, които ще ни предложи Драматичен театър – Пловдив, както и дълго чаканото представление „Анна Каренина”, поставено от Николай Поляков в Театър „София”.

По време на „Сцена на кръстопът” ще можем да се насладим и на представления, които през изминалата година бяха достойно наградени с театрални отличия – „Пилето” („Аскеер” за изгряваща звезда), „Бел Ами” („Аскеер” за поддържаща женска роля), „Ничия земя” („Аскеер” за поддържаща мъжка роля). Програмата на фестивала е пълна с още предложения, които си заслужава да се видят – „Синята птица” на Куркински, „Пурпурният остров” на Теди Москов, „Отело” на Иван Урумов, „Госпожица Юлия” на Йосиф Сърчаджиев и още много други запленяващи представления.

Безспорно това, което не трябва да изпускате е гостуването на чуждестранните театри. Тази година специално за „Сцена на кръстопът” пристигат директно от родният град на Уилям Шекспир, Стратфорд на Ейвън, The Festival Players Theatre Company, които ще изиграят емблематичния шекспиров  „Хамлет”. От Испания ще вземе участие театралната компания на Лусия Миранда, която ще ни трогне с постановката „Какво ще правим с бабата”. А Националният академичен драматичен театър „М. Занковецкая” от Лвов, Украйна, ще ни разкаже за любовта между Айседора Дънкан и Сергей Есенин в спектакъла „Три любови”. Голям интерес се очаква да предизвика и международната кръгла маса на тема „Алтернативни източници за финансиране на театралното изкуство – проблеми и възможности” съвместно с Гьоте институт.

Съпътстващата програма е още по-цветна, интересна, музикална и вълнуваща. Тази година на фестивала ще се представи и юбилейна изложба, посветена на отбелязването на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. Освен това ще можем да се насладим на представянето на няколко книги, сред които сборникът „20 думи за 20-годишнината”, посветен специално на фестивала. Част от програмата ще са и концертите на Иванка Шекерова, Мирослава Кацарова и Ева Данаилова, които с музиката си ще направят фестивала още по-магнетичен.

Е, програмата на фестивала вече е ясна, така че вземайте отпуска, резервирайте някой хотел в „Капана” или в Стария град и се насладете на красотата и магията на Пловдив в духа на театъра. От вас зависи да станете част от един от най-големите международни театрални фестивали „Сцена на кръстопът” за цял 20-ти път! Да живее театърът!

Ние ще бъдем там, като обещаваме да споделяме най-актуалната и интересна информация за фестивала специално за вас!

Програма на "Сцена на кръстопът"
Участници в “Сцена на кръстопът”

 По материалът работиха Маргарита (М.Т.) и Кристина Захариева

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here