19-то издание на „Сцена на кръстопът“ – международен театрален фестивал

0
0

В културната ни столица Пловдив от 10 до 23-ти септември ще се проведе 19-тото издание на есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. 12 български и 3 чуждестранни трупи ще покажат своето творчество от изминалия театрален сезон. Може да изберете представление измежду 20 заглавия. А защо не и повече от едно, или пък всички? Билети за постановките вече са в продажба на специална каса на входа на Драматичен театър-Пловдив и в билетния център пред общината.

Откриването ще бъде на 10-ти септември от 19ч. с премиерната постановка за пловдивския театър „Сестри Палавееви”, по романа на Алек Попов, в Дома на културата „Борис Христов”. На следващия ден от 19:30ч. в Камерна зала на театъра е и втората им премиера – „Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов. На фестивала за пръв път можете да видите и премиерата на театър „София“ – „Ние сме вечни” от Кирил Буховски и тази на Драматично-куклен театър „Константин Величков” „Деветият ден” от Венцислав Кулев.

Място на „Сцената“ ще заемат и култови за сезона постановки – „Къщата на гнева“ с Аскеер 2015 за най-добро представление, „Каквато ме искаш“ на Теди Москов, който взе театралната награда за режисурата му и „Семеен албум„, отличен в категорията за съвременна българска драматургия, с авторски текст на Малин Кръстев. В програмата са включени още много други постановки като „Дакота” от Жорди Галсеран, „Мърлин Мърло“ – Николай Коляда, „Петокнижието Искааково“ от Анжел Вагенщайн, „Жана Д’арк“ по текстове на Ануи и др., „Кухня“ от  Арнълд Уескър, „Театър, любов моя“ – Валери Петров, „Стреляйте по артиста“ по „Лес“ от А. Н. Островски, „Чинечита“ – Тиери Дебру.

Чуждестранните трупи, които ще гостуват са Мюзикхолният театър от Киев с „Мерилин Монро – образ, засенчен от живота”, Държавният театър от Анталия – „Жорж Данден“ и Парижката театрална компания „Шеневоа” със „Списъкът“.

В сапътстващата програма са включени представления на НАТФИЗ и НБУ, премиери на книгите на Николай Ламбрев-Михайловски и Пенка Калинкова. За още по доброто настроение на гостите и жителите на Пловдив ще има концерти на Стефан Вълдобрев и Акапела.

Повече информация за програмата може да откриете тук.

„Деветнайсет години „Сцена на кръстопът“
разпространява безвремие. Изкачва ни през
чигите в небесата. Гравира красота върху
всеки от нас.
И оставя следи.
Да живее Фестивалът!“

Елин Рахнев