18-то издание на Фестивала на U.T.E.

0
0

От 19-ти до 30-ти ноември в румънския град Клуж-Напока се проведе 18-то издание на Фестивала на Съюза на Европейските Театри. Домакин беше Унгарският Театър в Клуж, член на съюза от 2008г.

Съюзът на театрите в Европа е обединение на европейски театри със седалище във Франция и изпълнителен офис в Германия.

Смятана за една от най-влиятелните театрални асоциации в Европа, U.T.E. (Union des Théâtres de l’Europe) е основана преди повече от трийсет години, когато три театъра в Италия, Франция и Испания решават да създадат международен съюз, наречен „Théâtres de l’Europe / Teatri d’Europa“. Все повече театри се интересуват от този обмен и през 1990г. френският министър на културата Джак Ланг и директорът на „Пиколо Театро“ Джорджо Стрелър основават „Union des Théâtres de l’Europe“. Първо съсредоточен върху редовни фестивали, целящи да обединят Изтока и Запада, съюзът съчетава художествени и политически цели, за да засили професионалния обмен и да насърчи културата на отворена Европа.

Mother_Courage_Photo István Biró

Днес Съюзът включва 34 членове, сред които 16 големи театри с национално и международно влияние от цяла Европа. Това са театри от Порто, Москва, Атина, Клуж, Виена, Белград, Букурещ, Кьолн, Люксембург, София, Милано, Прага, Солун, Рим и Будапеща, заедно с независими и асоциирани членове от Франция, Унгария, Полша и Грузия, представени в 16 държави. Тяхната цел е да си сътрудничат на международно ниво и да засилят ролята и стойността на европейските театри.

След 11 години пауза поради финансови причини, фестивалът се завръща с нови сили, за да напомни, че „пътят към Европа минава през Театъра“ (част от официалното обръщение на фестивалния директор и президент на U.T.E. Габор Томпа). В продължение на 12 дни бяха представени 19 спектакъла, някои от които играни по 2 пъти на ден.

Photo_István Bíró

Част от спектаклите в програмата бяха:

„Опиянение“, (по Аугуст Стриндберг), реж. Франк Хофман, Национален Театър в Люксембург

„Великият Диктатор“, (по Ч.Чаплин), реж. Енико Есений, Унгарски Театър, Вигзиназ

„Бурята“ (У.Шекспир), реж. Габор Томпа, Национален Театър, Клуж

„Едип“ (авторска версия на режисьора по пиесите „Едип цар“ и „Едип в Колон“ от Софокъл), реж. Силвиу Пуркарете, Национален Театър „Раду Станка“, Сибиу

Oedipus_Photo_Mihaela Marin-Dragoș Dumitru

„Смъртта на Дантон“, (Г.Бюхнер), реж. Нуно Кардосо, Национален Театър „Сао Жоао“, Португалия

„Слонът“, (Костас Востанцоглу), реж. Янис Леонтарис, Национален Театър на Северна Гърция, Солун

„Бунтът на предметите“ (Вл.Маяковски), реж. Джорджо Корсети, Марко Солари, Алесандра Ванци,  Театър Fattore K, Рим

„Луда трева“, (Йордан Радичков), реж. Маргарита Младенова, ТР Сфумато, София

„Падение на Йохан Фатцер“ (Б.Брехт), реж. Симос Какалас, Национален Гръцки Театър, Атина и много други.

От тях най-бурни аплодисменти получиха „Едип“ на режисьора Силвиу Пуркарете (Румъния) и „Луда трева“ на режисьора Маргарита Младенова, ТР СФУМАТО (България).

Дейността на U.T.E. можете да следите на страницата им във Фейсбук или на техния уебсайт.