Театралното училище към Националния гръцки театър в Атина на МСТФ „Данаил Чирпански“

0
0

Театралното училище към Националния гръцки театър в Атина е основано през 1930 година. Голяма част от неговите възпитаници през годините са едни от най-известните театрални и филмови актьори на Гърция, а някои от тях се превръщат в уважавани преподаватели.

На Международен студентски театрален фестивал  “Данаил Чирпански”, гръцките студенти ще участват с Есхиловия “Агамемнон”.

“Агамемнон” е първата част на античната трилогия Орестия. Няколко са темите, преплетени в трите текста, които захранват сюжета и мотивират персонажите. Може би най-очевидна в “Агамемнон” е темата за отмъщението: Клитемнестра убива мъжа си Агамемнон, за да отмъсти смъртта на дъщеря им, принесена в жертва на боговете от собствения си баща. Това дава тласък на цялата трилогия, която се занимава с въпросите на отговорността, морала, мъстта, спасението.

Какъв паралел правят студентите от театралното училище към Националния гръцки театър със съвременна Гърция можете да видите на 02.10 на сцената на Драматичен театър “Гео Милев”, Стара Загора.